lauantai 3. lokakuuta 2015

Timo Valtakoski: Sukuni suuri tarina!

Timo Valtakoski
Sukuni suuri tarina
Elvi ja Aku Valtakosken kirjeenvaihto vuodelta 1918


370 + 3 s.

"Tämä on rakkaustarina, tarina äkkirakastumisesta, uskollisuudesta, luottamuksesta ja voimakkaasta elämisen halusta ja uskosta tulevaisuuteen." 

Näin kirjoittaa Timo Valtakoski prologissaan isovanhempiensa tarinaa. Se on myös Valtakosken suvun syntytarina, sillä Aku Valtakoski, aikaisemmin Wallenius muutti ja suojasi nimensä vuonna 1906, jolloin monet suomalaistivat nimensä. Tämä kirjeenvaihto on myös suomalaisen työväen historiaa ja alkuperäinen kirjeenvaihto onkin talletettuna Työväen arkistossa.

Löysin tämän kirjan kirpputorilta, kuten niin monet muutkin kirjani. Suhtaudun yleensä hieman varauksellisesti julkaistuihin todellisiin kirjeenvaihtoihin, ne on niin henkilökohtaisia olletikin sitten historiallisestikin merkittäviä. Ja kun lisäksi tiedän kirjoittajan, kuka hän on ja niin päin pois. Minua kuitenkin kiinnostaa sukututkimus ja historia yleensä ja tässä teoksessa kiinnostustani lisäsi nimi Wallenius, sillä suvussani on Walleniuksia. Löytäisinkö tästä kirjasta jonkin yhdistävän tekijän sukuuni? No, en löytänyt. Tästä huolimatta tämä oli kiinnostava ja koskettava kirja. Kuinka toisin voisi ollakaan. Niin syvästi kipunoivat tunteet kahden nuoren välillä, niin sydämen pohjia raastavasti kipunoi tunteet punaisten ja valkoisten välillä vuonna 1918, niin raastavasti että niiden kaiku kuuluu vielä meidän vuosituhannelle.

Elämän neuvoja ja adeknootteja:

Rakkaus ei ole leikkiä!
Nälkä on paha vieras.
Älä ole murheellinen sillä se ei ole terveellistä

Sattuva sana:
Verikylvö

Naisten kaunistus:
hämähäkkisukat

Outo sana:
Trykfeeli?

Lauseyhteydestä sen joten kuten ymmärrän, mutta muuten on ihan outo ja ennen kuulematon tämä sana, lieneekö murretta vai mistä lie juontunee moinen vierasperäinen sana muuten suomalaisessa kirjeenvaihdossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.