sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Judith Pella & Michael Phillips: Kahtia jaettu kansa!Judith Pella & Michael Phillips
Kahtia jaettu kansa
Aikamedia, 2008
Alkuteos: A house divided
Suomentanut Eeva Saarimaa
345 s.

 Kahtia jaettu kansa jatkaa siitä, mihin Kruunu ja Valtikka jäi. Katerina Fedortsenko haaveilee edelleen Dimitristään ja Anna Burenin palvelee häntä uskollisesti ja koko ystävyydellään. Dimitri on kuitenkin kihlautumassa toisen kanssa ja siitäkös Katerina suimaantuu ja alkaa seurustella äkkiväärän Basil Anitskinin kanssa, josta puhutaan paljon, mutta joihin juoruihin ei omapäinen Katerina halua uskoa.

Tavallisen kansan syvistä riveistä on nousemassa kapinallisliike, joka haluaa Romanovit pois vallasta. Näihin kapinallisiin on liittynyt myös Annan veli Pavel.

Juonia ja romantiikkaa siis tarjoaa tämä kirja, joka kuuluu seitsenosaiseen Vallankumouksen vuosisata kronikkaan. Tätä lukee ihan mielenkiinnolla. Kerronta on vetävää ja mukaansantempaisevaa, jos kohta lukiessa miettiikin, kuinka todellista ja aitoa tämä kuvaus on. Historiallinen aspekti on kuitenkin taustalla antamassa ajankuvaa.

Kirjan painoasusta voisin mainita, että kerronnassa on muutamia pieniä virheellisyyksiä, jokin sana saattaa olla väärässä suomenkielisessä muodossa tai  kuten tässä, 

Ruut, jonka tarina kerrottiin Vanhassa testamentissa, ei oli varma ettei ennen ollut voinut tuntea tämän suurempaa rakkautta ....

Täysin käsittämätön lauserakennelma, jota joutuu pitkään pohtimaan, miten sen pitäisi kuulua. Ehkä jotenkin näin: Ruut, jonka tarina kerrottiin Vanhassa testamentissa ei varmaan ollut voinut tuntea tämän suurempaa rakkautta...

Lukemista nämä pienet harmilliset tekstivirheet häiritsevät jonkin verran, mutta onneksi ne  eivät ole niin suuria ja harmillisia, että koko lukunautinto menisi sen siliän. 

Suomikytkös:
 On mielenkiintoista, kun kirjassa, joka on kirjoitettu toisessa maassa ja toisenlaisesta näkökulmasta kuin tästä meidän kotoisestamme, löytää maininnan Suomeen. Tämän teossarjan tapahtuma-aikaanhan Suomi oli osa Venäjää, eräs sen suuriruhtinaskunta. Tämän teoksen Suomi-viittaus on  tässä: Osa suomalaisen rykmentin jäsenistä jäi kaatuvien seinien alle, ja ruokasalissa oli useita palvelijjoita. Kyseessä oli pommiattentaatti Talvipalatsin ruokasaliin. Olisi mielenkiintoista tietää kyseiseen lauseeseen kätkeytyvistä historiallisista yksityiskohdista. Keitä  suomalaisia mahtoi todellisuudessa olla tuolloin Tsaarin hovissa ja saada surmansa. Mahtaneeko asiasta löytyy asiakirjoja.

Elämänviisaus:
- Vanhemmille on anettu viisautta, jota nuoret eivät aina huomaa. 

Kaiken kaikkiaan kiinnostava sarja historiallisromanttisine otteineen. Tästä saisi tosi hienon epookkisarjan ja sopisi  mielestäni loistavasti filmattavaksikin. On sitä hullumpiakin käsikirjoituksia.

Helmet lukuhaaste 2016 kohta 29: Kahden kirjailijan yhdessä kirjoittama kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.