21 maaliskuuta 2016

Elisabeth Charles: Helena perhe!

Elisabeth Charles
Helenan perhe
WSOY, 1931
Alkuteos:
Suomentanut Waldemar Churberg
493 s,

Helenan perhe on kirja, joka herätti uteliaisuuteni luettuani Anni Swanin Ulla ja Mark -teosta. Siinä kirjaa lukee muuan maisteri Tikka Ullan tätien luona.

"Tosin oli lukeminen kärsivällisyyttä koettelevaa, sillä tuon tuostakin hänet keskeytettiin. Milloin ei everstinna kuullut oikein, milloin täytyi Sofia tädin tuoda esille inhonsa ja paheksumisensa Neron julmuuden ja Tigellinuksen kavauuden johdosta, tai huokaili Agata tädin hellä sydän myötätunnosta kärsivää Helenaa kohtaan."
- Anni Swan: Ulla ja Mark 

Kun sitten sain kirjan jostain käsiini olin onnessani, vaikka lukukomeus ei niitä kaikkein onnellisimpa ollutkaan. 

Helena perhe sijoittuu ensimmäiselle vuosisadalle Anno Domini. Rooman valtakuntaa hallitsee keisari Nero. 

"Ei kukaan, joka luuli jotakin ymmärtävänsä, uskonut sitä. Julkisesta kunniantunnosta ja rehellisyydestä tuskin tiedettiin mitään; valloitetut maakunnat olivat annetut sorrolle alttiiksi. Yksityisten hyvät avut olivat miltei sammuneet; kunniaa, totuutta ja sääliväisyyttä ei ollut kuin nimeksi. Yksin siivouskin oli hävinnyt; julkisesti harjoitettiin moninaista riettautta, jota ei meidän aikanamme sovi mainitakaan, eikä yleinen mielipide sitä tuominnut. Tämä oli yhteiskunta , jossa pahuus oli tunkeutunut melkeimpä jokaiseen perheeseen ja niissä vallitsevat käsitykset olivat mitä saastaisimmat. Miehet olivat menettäneet kunniansa, naiset kainoutensa ja lapset viattoman mielensä"

Tässä yhteiskunnasa eli Helena, nuori kreikkalainen nainen poikansa Markuksen kanssa. Hänen miehensä, roomalainen sotilas Labeo palaa Britanniasta sotaretkeltä ja rinnallaan Helenalla on myös hänen veljensä Kineas. Kineas ja Labeo ovat olleet ystäviä lapsuudesta asti. 

Mielenkiintoinen vastakkainasettelu syntyy kreikkalaisen ja roomalaisen kansanluonteen välillä. Kreikkalaista syntyperää olevat Helena ja Kineas ovat filosofiaan taipuvia, kauneutta ja runollisutta  arvostavia, jollaisina kreikkalaiset kuvataan yleisemminkin, roomalainen Labeo taas on sotilas ja roomalaiset kuvataankin sotilaskansana. 

Helenan poika Markus on oppinut juutalaiselta imettäjältään kristityistä ja heidän uskostaan ja hänen on syntynyt luottamus ja usko Taivaalliseen Vapahtajaan. Helena janoaa myös rauhaa sisimpäänsä ja miettiin poikansa  sanoja ja ennen pitkää hänestä tulee kristitty. Kineas pohtii myös asioita, mutta hän katsoo asioita enemmän Sokrateen opetusten valossa.

Helenan perhe käy vuoropuhelua kreikkalaisten filosofien ja kristinuskon opetusten välillä. Oman lisänsä tapahtumiin tuo keisari Nero, joka sytyttää Rooman palamaan taiteellisena performanssina ja kääntääkseen kansan epäluulot pois itsestään syyttää palosta kristittyjä. Labeo on saanut vihamiehen myös entisestä palvelijastaan Hegiosta. 

Markus sitä vastoin on saanut hyvän ystävän brittiläisestä Galduksesta, jonka pelastumiseen amfiteatterin gladiaattoritaistelusta hän on vaikuttanut. Markus puolestaan on Galdukselle lähes jumalaolento, jota hän palvoo koko barbaarinsydämellä.

Helena perhe on historiallinen romaani Keisari Neron ajan kristittyjen vainoista. Rooman historia yhdessä kristinuskon peruskysymysten ja kreikkalaisten filosofioiden myötä sulautuu koskettavaksi tarinaksi. 

Luin teoksen nyt toiseen kertaan ja yllätyin muistikuvien ja luetun erilaisuudesta. Se, mikä ensimmäisellä kerralla oli jäänyt vahvimmin mieleen olikin tällä kertaa vain hyvin pieni episodi henkilöiden elämässä. Helena perhe on  teos, joka saa sekä kylmät väreet pintaan että herkistää mielen tuntemaan myötätuntoa. Itse säälin jopa sitä pahinta roistoa Neron jälkeen.

...
Tällä mukana Läpi historian -lukuhaasteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!