keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Margaret Batchelor: Morvennan suojatti!

Tuijata-blogin naistenviikkohaasteen mukaisesti luin tälle päivälle kirjan, jonka päähenkilö oli Reetta. Mutta mutta, kuinka voikaan yksi mukaanotettu teema kääntää koko kirjan sellaiseksi, että siitä ei tee mieleni kirjoittaa, vaikka kirja ilman tuota teemaa olisi ollut ihan mukiinmenevä. Sen sijaan esittelen teille Margaret Batchelorin kivan nuortenkirjan Morvennan suojatti, sillä Margaret on niin lähellä samaa nimeä kuin tänään nimipäiväänsä viettävä Margareeta.


 Margaret Batchelor
Morvennan suojatti
WSOY, 1954
Alkuteos: Morvenna's Prince
Suomentanut Aira Sarkkila
149 s.


Morvenna Penfound on cornishilainen papintytär. Hänellä on kaksoisveli Robert ja isosisko Len. Eräänä päivänä heidän elämänsä muuttuu, sillä Robert lähetetään kouluun ja Morvennalle ja Lenille otetaan kotiopettaja. Morvenna on luonnonlapsi, joka on siihen asti saanut kulkea suht "omia teitään".

Robert ja Len olivat jo menneet, Morvenna vain viivytteli. - Toimenpiteisiin on ryhdytty, Tammy. Tunnen sen sisimmässäni, vai olisivatko haltijattaret kertoneet sen minulle. Mutta ennen sitä käyn katsomassa tuota kummallista vanhaa Dame Boneyta, joka asuu nummella. Tehän kerroitte minulle hänestä. Onko hän todella noita, Tammy? - Sanotaan, että hän on 'viisas nainen'. Hänen kaltaistaan ei juuri nykyaikana tapaa. Hän on kyllä omituinen, mutta hän osaa kertoa teille paljon enemmän kuin minä haltijattarista, keijukaisista ja muista sellalisista. Ei hän tee teille pahaa, Morvenna neiti, sillä on ymmärrystä ettekä te suututa häntä. Monet ihmiset käyvät pilkkaamassa tuota ihmisparkaa ja hänen vanhoja tarinoitaan. - Minä en naura hänelle, vaan kuuntelen mielelläni hänen kertomuksiaan, sanoi Morvenna ja suuret silmät loistivat hänen kalpeissa kasvoissaan kuin tähdet. - Hyvää yötä, Tammy!

Morvennan ja Lenin kotiopettajatar, neiti Rivet osoittautuu säntilliseksi naiseksi, joka on päättänyt kasvattaa pappilan neideistä 'hyödyllisiä ja viisaita naisia'. Tämä vain tuntuu olevan kovan työn takana, sillä Penfoundin papinperhe on hyvin omalaatuinen ja neiti Rivetin oppitunnit keskeytyvät millloin mihinkin, kun rouva Penfound saattaa pyytää jompaa kumpaa tyttöä avukseen tai pastori-isä seurakseen jollekin asiointimatkalle. Morvennan mielestä neiti Rivet ei ole paha, mutta kovin synkkä hän on, hja Robertin mielestä neiti Rivet ei ymmärrä lainkaan leikkiä.

Kohta kotiopettajan tultua saapuu pappilaan lisää asukkaita, Juliet Graham niminen tyttö, joka on ilmoituksen perusteella otettu opsikelutoveriksi tytöille. Morvenna ja Juliet eivät tule lainkaan toimeen. Juliet on hienotapainen, mutta hänellä on jokin synkkä salaisuus mikä tekee hänestä umpimielisen. Eräänä päivänä, samana, jona Morvenna vihdoin päätyy Dame  Boneyn mökille Juliet päättää karata.

Morvennan suojatti on hauska kertomus nuoren tytön edesottamuksista, siitä, kuinka hän kuitenkin kaikessa 'kesyttömyydessäänkin" toimii vastuullisesti. Salaisuudet paljastuvat ennen pitkää, mutta sitä ennen Morvenna ehtii vierailla Julietin kanssa tämän enon luona. Seikka, mikä avaa hänen silmänsä näkemään asioita hieman eritavalla. Loppujen  lopuksi neiti Rivetkin huomaa muuttuneensa jollakin kumman tavalla. 

Olen lukenut tämän teoksen muutaman kerran aiemminkin. Tällä lukukerralla jäin hieman miettimään, missä maassa tässä ollaankaan, vaan kylllä se sitten selkisi, kun tarinassa edettiin. Ajallisesti kirja sijoittuu jonnekin 1800-luvun lopulle tai 1900-luvun alkuun (alkuperäinen ilmestymisajankohdan mukaan arvioituna ja niistä pienistä yksityiskohdista päätellen, joita tarinasta on löydettävissä.

Mielenkiintoinen on myös se, kuinka kirjassa lähestytään mustalaisia. Morvenna on hyvä ystävä kotinsa läheisyydessä oleilevien mustalaisten kanssa ja ilman Charity Orchardia ja tämän poikaa Obadjaa olisikin tarina toisenlainen. Morvenna on todellakin mutkaton tyttölapsi ja mutkaton kaikessa salaperäisyydessäänkin on tämä viehättävä  ensisijaisesti ehkä tytöille suunnattu kertomus. 

Yritin hieman löytää tietoa kirjailijasta siinä suuremmin onnistuttamatta. Sen verran kuitenkin sain selville, että kirjailijalta ilmeisesti on ilmestynyt muitakin tarinoita, joihin mielelläni tutustuisin.


Morvennan suojatti on julkaistu aiemmin myös nimellä Morvennan prinssi.

----
Tällä siis mukana naistenviikon haasteessa, nimipäiväänsä viettäviä ovat : Marketta, Maarit, Reetta, Reeta, Maaret, Margareeta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.