12 marraskuuta 2016

Helen Wells: Ursula terveyssisarena!

Helen Wells
Ursula terveyssissarena
Tammi, 1977
Alkuteos: Cherry Ames, Rural Nurse
Suomentanut Lea Karvonen
142 + 1 s












Ursula on saanut piiriterveyssisaren paikan Iowalaiseta pikkukaupungista, Saukista, jossa hänen työtoverinaan on nuori lääkäri Hal Miller. Ursula asuu tätinsä (nimellisen) Coran luona. Ursulan ensimmäiseksi potilaaksi ilmaantuu nuori Jane-niminen nainen, jolta on murtunut jalka. Jane kokee olonsa avuttomaksi. Hän on tullut tutkimaan perimäänsä vanhaa taloa, voisiko siinä mahdollisesti asua. Janen sulhanen on toipumassa tuberkuloosista ja heidän on tarkoitus mennä naimisiin, kunhan asuminen ja toimeentuloa olisi turvattua. Ursula ja Hal auttavat Janen tämän sukulaisen rouva Barkerin luokse, jolla on Floyd-niminen poika.

Ursula terveyssisarena on sarjassa ihan hyvä tarina, joskin ennalta-arvattavuutta on. Ursulan salapoliisin vaistoja tarvitaan, kun kylässä ilmenee outoja sairastapauksia, joihin liittyy kaupusteltu luontaislääke. Janen omistaman vanhan talon pihalta on löytynyt ginsengiä ja talossa leijailee outo haju. Kuinka talo liittyy tuohon kaupiteltuun ilmeisen vaaralliseen lääkkeeseen ja kuka sitä valmistaa? 

Ursula terveyssisarena herättää muutamia kysymyksiä, kuten mitä aikaa ne kuvaavat? Kirja on ilmestynyt alkujaan 1960-luvun alussa. Kirjassa kuvattu terveydenhuoltojärjestelmä, jossa jokaisella on mahdollisuus saada tervedenhuoltoa riippumatta toimeentulosta on kyllä ideaali, mutta kuvastaako se yhdysvaltain nykyistä tai muutaman vuosikymmenen takaista terveydenhuoltojärjestelmää? 
 
Ursulan henkeä salpasi, kun hän ajatteli työtään. Vauvat, sairaat lapset, vanhukset, loukkaantuneet, piirikunnan kahdeksan lääkärin potilaat - siinä vasta osa hnänen tytökenttäänsä. HÄnen oli myös opetettava terveydenhoitoa, tiedettävä, milloin jokin epidemia oli uhkaamassa, ja tarpeen vaatiessa perustettava piirikunnan terveydenhoidon johtajan alaisena ensiapuasemia. Hänen oli myös valvottava piirnsä tuberkuloositilannetta. Ja kaiken tämän lisäksi hän oli piirin kahdenkymmenen kansakoulun ainoa koulusairaanhoitaja. Lähin sairaala oli neljänkymmenen kilometrin päässä. Olipa siinä tehtävää yhdelle sairaanhoitajalle.

 Ursulat ovat nopea- ja helppolukuisia kirjoja, sellaisia välipalalukukirjoja, kun kaipaa jotain pientä virkistystä suurempien aterioiden välillä. Lukisin kyllä, niin kuin jo aiemmin olen kertonut, mielelläni ne suomentamattomatkin Ursulat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!