perjantai 4. marraskuuta 2016

Matkalla väliä Leningrad - Ost - Berlin!

Tahaton lueskelija julisti alkuvuodesta lukuhaasteen, jossa tuli lukea entisten sosialististen maiden kirjoja. Leningrad - Ost - Berlin -lukuhaaste olikin mielenkiintoinen, sillä jo pitkään nämä entiset itäblokin maat ovat kiinnostaneet minua. Haasteaika päättyy ensi viikolla 7. marraskuuta, joten en kovin montaa kirjaa ehtinyt lukea, mutta muutaman kuitenkin. Tässä vielä listausta ja linkit postauksiin. Tuosta ensimmäisestä kirjasta en oikein tiedä onko se ihan tähän haasteeeseen sopiva kirja, siinä kuitenkin sivuttiin kylmää sotaa ja Berliinin muuria, vaikka tapahtumat sijoittuvatkin Ruotsiin ja Itä-Saksaan. Annan sen nyt kuitenkin olla listalla.

Maista muuten tällä listalla on edustettuna vain Neuvostoliitto ja Tsekkoslovakia. Unkarikin maana kiinnostaisi. Puolaan sijoittuvia teoksia holokaustiin liittyen olen lukenut jonkin verran vuoden aikana, mutta ne eivät ole oikein teeman mukaisia kuitenkaan ja onhan niitä entisiä sosialistimaita montakin kirjallisesti valtaamatta, joten ei lukeminen tähän lopu. Ainakin Stanislaw Rudolfilta haluan lukea vielä muutaman nuortenkirjan.

Erityinen suosikkini tällä listalla on lastenkirjailija L. Voronkova, jolta on suomeksi ilmestynyt muitakin kirjoja kuin Sinihilkkainen tyttö, ne vain tuntuu olevan vähemmän tunnettuja, koska ovat julkaistu ´"sosialistisen julkasijan" toimesta. Tämä, jos mikä on harmi, sillä nuo löytämäni kuvakirjat  vat ihan mukavia kuvitettuja teoksia niistä "ei niin suomalaisista aatekaiuista" huolimatta.

LENINGRAD - OST - BERLIN

1. Erling Poulsen: Älä itke, Saara (Berliini, Kylmä sota)
2. L. Voronkova: Aurinkoinen päivä
3. Boris Polevoi: Anjuta 
4. Stanislaw Rudolf: Päivänkakkaroita linnaneidille 
5. Juri Koval: Napakettu Napoleon Kolmas
6. Juri Korinets: Hevoseni Sul

4 kommenttia:

 1. Hienoa, että sinulta löytyi aikaa ja kiinnostusta entisten sosialistimaitten kirjallisuudelle! Olet löytänyt sellaista luettavaa, mitä minä en etsiessäni huomannut kirjastosta katsella. Jos sopii niin lisään noitten kirjojen ja kirjoittajien nimet haasteen lukusuosituksiin, vaikka itse haaste alkaa olla jo lopuillaan. Mutta saattaa löytyä joku joka innostuu asiasta myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai voit lisätä. Hienoa, jos voi innostaa muitakin kirjojen äärelle.

   Poista
 2. Ah, vaikka muutaman nuortenkirjan haasteeseen luinkin niin lastenkirjoja en Eduard Uspenskin lisäksi tullut ajatelleeksikaan...

  VastaaPoista
 3. Sinä ehdit lukea monta. Ja kirjailijolta, joista en ollut kuullutkaan.

  VastaaPoista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.