lauantai 31. joulukuuta 2016

Cherokee Cooklore - To make my bread!


Cherokee Cooklore
Preparing Cherokee Foods
Edited by
Mary Ulmer & Samuel E. Beck
Published by
Mary and Goingback Chiltoskey
in cooperation with
The Stephens Press, INC

71 pages


Tämän pienen kirja-aarteen löysin kerran helsinkiläisestä kirja-antikvariaatista. Kirjanen sisältää Cherokee-intiaanien ruokia ja niiden valmistusta. Ensimmäisenä osiona on kuvallinen kertomus siitä, kuinka vanha Aggie Lossiah, vanha Cherokee-nainen, valmistaa papuleipää perinteisin menetelmin. Suomalaiseen jouluperinteeseen on kuulunut lipeakala, ja ennen muinoin lipeällä pestiin pyykkiä. Tämän kirjan yllätys oli, että, että Cherokeet ovat käyttäneet tuhkaa ruonlaitossa. Esimeriksi tämän esitellyn papuleivän valmistuksessa maissintähkiä liotetaan tuhkaliemessä (jos nyt olen ymmärtänyt oikein). 

Tämä kirjanen on hyvin mielenkiintoinen ja jahkahan kerkiäisi, niin täytyisi syventyä hieman tarkemmin näihin ohjeisiin. Yksi tuttu ohjekin löytyi. Perunamuussi kuulosti ihan kotoiselta. Ilmeisesti intiaanit eivät kuitenkaan käyttäneet meille tuttua perunaa, vaan jotain muuta lajiketta, josta en ole ihan varma, bataattia tai vastaavia.

Lopun yrttilista ja mihin niistä tehtyjä rohtoja on käytetty on myös mielenkiintoinen ja vaatisi aikaa syventymiseen.
...
Tämän luon Helmet lukuhaaste 2016 kohtaana yksi: Kirja kertoo ruoasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.