01 joulukuuta 2016

Rauha S. Virtanen: Virva Seljan yksityisasia!



Rauha S. Virtanen
Virva Seljan yksityisasia
WSOY, 1960

- Yksi johtolanka meillä siis jo on, sanoi Margarita. - Mies on tumma.
Jos tämä lause oli tarkoitettu pelästyttämään Reaaa niin vaikutus oli sataprosenttinen. Rea kääntyi salamannopeasti ja tuijotti Margaritaa. - Kuinka niin, mies? Mitä sinä tiedät, Rita?
- En sen enempää kuin te muutkaan, saoi Margarita. - Käytän vain järkeäni.
- Hyvä luoja, mutisi Rea huolestuneena. - Muuten, tytöt, onko Virva kertonut teille kenellekään, että hän on tilannut itselleen lääkärin?
Kaikki katsoivat häneen hölmistyneenä. - E-ei, kuului joka taholta. Isä laski lehden pitkien sääriensä varaan. 
- Mitä ihmettä? hän sanoi. - Lääkärin?
Maitokaupassa kysyttiin, onko Virva sairas, selitti Rea. --- ---

Seljan perheeseen kuuluu kirjailijaisä Riku Selja, sairaanhoitajapuoliso Rea, jolla on kaksospojat Aki ja Kai, sekä Rikun neljä tytärtä aiemmassa aivoliitosta, Kris, Margarita, Virva ja Dodo. Margarita tosin on adoptoitu ja meksikolaista syntyperää. Margarita tahtoo tanssijanuralle, Virvalla on kirjallisia taipumuksia. Krisiä en oikein osaa luonnehtia, mutta Dodo on pikkutyttö, joka pistää viisaita ajatuksia tai pikkunenänsä vähän joka asiaan.

Siitä on kauan, kun olen Selja-kirjat viimeksi lukenut. Pieniä yksityiskohtia on jäänyt mieleen, mutta tästä kirjasta en juurikaan muistanut mitään.

Virtasen kirjoista pidän eniten kirjasta Luumupuu kukkii. Seljan perheen koen hieman vieraammaksi. Kuitenkin kaikitenkin olen ajatellut, että Selja-kirjat voisi lukea kaikkikin jossain vaiheessa uudelleen, sillä ei nämä kehnoja ole. Virtasen kirjoissa  käsitellään paljon yhteiskunnallisia ilmiöitä, ja niissä on sosiaalinen aspekti. Selja-kirjoissa tosin myös kulttuurielämä on vahvasti läsnä. Erinäisiä kirjallisuusviitteitä löytyy Virva Seljan yksityisasioistakin, erityisesti Dostojevskia ylistetään.

Ajallisesti Selja-kirjat sijoittuvat 50-luvulle ja näin ollen niiden kuvaama miljöö on suuresti muuttunut. Koulunkäynti on tasapuolistunut eikä enää jaotella yhtä suuressa määrin kuin aiemmin sitä, onko nuori käynyt ammattikoulun vai lukenut ylioppilaaksi. Penkinpainajaiset tosin ovat säilyneet näihin päiviin asti.

Virva Seljan yksityisasia keskittyy Seljan perheen keskimmäisiin Margaritaan ja Virvaan. Margarita on sotajajalla Rean kanssa, koska hänen mielestään häntä ei huomioida vaan aina kaikessa ajetaan vain kaksosten asiaa. Virva puolestaan on tutustunut polion sairastaneeseen poikaan, jota käy salaa tapaamassa. Pojan, Jussin isä on alkoholisti ja äiti katselee toisaalle. Virva joutuu sovittelijaksi kolmiodraamaan.

Näissä on siis vahva yhteiskunnallinen ja kantaaottava, tai ehkä ei kantaaottava, mutta en nyt keksi parempaa sanaa, ote.  Silti näitä on vaikea sijoittaa poliittisella kartalla oikealle tai vasemmalle. Rea on minusta hieman snobi perheenäiti, isä kulttuurimies. Kaiken kaikkiaan näitä kirjoja voisi kuvata valveutuneiksi. Se, se oli se sana, mitä hain. Valveutuneisuus.

Ihan mukiinmenevää luettavaa nämä ovat.

Mitä kuitenkin minun on kritisoitava on sanan rullatuoli käyttö. Jussi, joka on siis invalidi, kulkee kirjiljan sanojen mukaan rullatuolilla. Rullatuoli on kuitenkin tuoli, joka on käytössä toimistoissa, työtuoli, jossa on rullat alla ja jolla voi siirtyä ilman nousemista. Ihmiset, jokta eivät voi syystä tai toisesta käyttää jalkojaan käyttävät pyörätuolia, jota kelataan eteenpäin.

Näiden tuolien välillä on huomattava ero. Seljoista on kai otettu uudempiakin painoksia. Lieneeköhän tähän asiaan kiinnitetty kustantajan taholta huomiota?

Myös tuosta alun näytetekstistä minun sanottava, että kovin on ollut potilaan tietosuoja hakusalla 50-luvulla. Miten on mahtanut Virvan lääkärinajan tilaus kiirinyt maitokauppaan asti?

---
Tällä taas uusi kasvi kirjaherbariooni: Selja (sambucus)
Myös saan kuitattua Helmet lukuhaaste 2016 kohdan 22: Kirjassa mukana Marilyn Monroe. 

Päivää tytöt. Mitä kuuluu?
- Kiitos hyvää, sanoi Virva. - Odotamme tässä juuri penkinpainajaisautojen tuloa. 
- Ai niinkä? Jokosteistä tytöistä joku on ajamassa?
- Kris, sanoi Margarita. - Hei, tuolla ne jo tulevat. Voi noita iskulauseita: 'Piukat paikat meillä ja Marilynillä'.

Sanottakoon, että vaikka pidänkin paljon Marilynistä valovoimaisena näyttelijänä, niin Piukat paikat ei ole minun suosikkini hänen elokuvistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!