lauantai 31. joulukuuta 2016

Terttu Pajunen-Kivikäs: Tyttökolmikko!

Terttu Pajunen-Kivikäs
Tyttökolmikko
Gummerus, 1967
116 s.


Tyttökolmikko kertoo kolmen tytön, Katriinan, Pirkon ja Ilonan sekä kaveriporukan elämästä keväästä syksyyn. Oikeastaan, vaikka tyttökolmikko onkin tavallaan kirjan keskiössä sopisi tämän kirjan nimeksi paremminkin Meidän talon elämää, sillä tapahtumia seurataan lähiökerrostalon asukkaiden ympärille nivoutuen. Tyttökolmikon ohella tärkeitä henkilöitä on talon muut lapset, muun muassa Timo, joka johtaa intiaanileikkejä norssilaisen otteella sekä talon aikuisempi väeöstä, kuten Jykevän täti, joka on sanaisen arkkunsa kanssa pistämässä lusikkansa joka soppaan sekä nuoripari Tarja ja Lauri.

Tyttökolmikko sivuaa koululaiselämää. Siinä pyritään ja päästään tyttökouluun tai lyseoon. Eletään aikaa ennen peruskoulu-uudistusta. Erikoisena yksityiskohtana Kekkosen ajan Suomesta on viittaus YYA-sopimukseen, mikä ponnahtaa esiin, kun lapsijoukko leikkii intiaaneja.

Olen valkonaama ja sinä punanaama, mutta kumpikin olemme oikeita miehiä. Puristakaamme kättä ystävyyden merkiksi. Lentävä Kotka ojensi kätensä. Kaksi eri rodun uljasta sankaria solmi ystävyyden ja avunantosopimuksen liiton. Lentävä Kotka lausui: - Valkoinen veli, Lentävä Kotka olla ysäviä. Ei sotia sinun kanssa. Aina auttaa ystävää. - Ja minä vannon sinulle, Lentävä Kotka, en koskaan kohota kättäni sinua ja kansaasi vastaan. Reiluja miehiä vastaan en taistele. Me olemme nyt solmineet ikuisen ystävyyden...

Jonkinlainen epäsuora viittaaus Peppi Pitkätossuunkin kirjasta löytyy. Tarja, joka on jo kauppaopistolainen esittelee nukkejaan pikkutytöille ja kertoo, että tämä on Ethel-Elfrida-Maria-Virginia-Pikkuheidi-Ruusunen. Siinä nimirimpsussa onkin monta kirjallisuusviittausta.

Outo sana: Körökki

Epäloogista:

Tyttökolmikko on aloittanut uudessa koulussaan. 

Tytöt vetäytyivät istumaan portaille. Ilona toimitti: - Kyllä meidän luokan Irmeli on vielä hoopompi. Eri hassua kun minä jouduin eri luokalle.

Ilona on siis tämän mukaan eri luokalla kuin Pirkko ja Katriina, ja hänen luokallaan on Irmeli.
Myöhemmin kerrotaan: 

Ruotsinkielen opettaja, Heljä Oras, lopetti selostuksensa ja filmitunnin. Hän väänsi valot palamaan ja ryhtyi järjestelemään kuvakokoelmaansa. - Pirkko ja Ilona, viekää nämä laatikot opettajainhuoneeseen.


Äkkiä Pirkko ja Ilona ovatkin samalla oppitunnilla. Kuinka se on mahdollista, jos he ovat eri luokilla. Ja vähän myöhemmin kerrotaan edelleen:

Katriina pysytteli erossa tovereistaan. Irmeli laahusteli laiskana hänen luokseen ja  tokaisi purukumia natustellen: - Mikäs meidän luokan lelliä vaivaa? 

Äkkiä tuo outo tyttö, Irmeli onkin Katriinan kanssa samalla luokalla, vaikka hänen piti olla Ilonan luokalla ja Ilonan olla eri luokalla kuin kaksi muuta tyttökaveriaan.

Muutoin kirja on ihan sutjakka lähiokuvaus ajoilta menneiltä.
...
Kirjaherbarioni kasvoi yhden kasvin verran: Paju (Salix)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.