tiistai 27. joulukuuta 2016

Vaelsin LÄPI HISTORIAN!

Kuluneen vuoden mielenkiintoisimpia lukuhaasteita oli Läpi historian -haaste, jossa luettiin eri aikakausille ja tyylisuuntiin kuuluvia kirjoja. Aloitin lukemisen antiikista ja etenin nykyaikaan hieman siksakaten. Haasteessa oli mahdollisuus edetä aina keisariksi tai keisarinnaksi (tsaari/tsaaritar), johon vaadittiin, että oli lukenut kirjan kultakin aikakaudelta. Minä en ihan keisarinnan titteliä saavuttanut, sillä symbolismi jäi löytymättä, vaikka luettujen kirjojen määrä saavutti tuon rajan.

Hieman kuitenkin mietin mahdollisuutta, että pistäisin tuon 2000-luvulla kirjoitetun Orapihlajapiirin symbolismiin, koska se hieman vaikutti symbolistiselta kirjalta, vaikka ei olekaan kirjoitettu symboliikan syntyaikaan, mutta eihän se ihan oikein olisi. Kuningattaren tittelikin jäi samaisesta symboliikan puuttumisesta auki, mutta onhan prinsessankin titteli ihan mukava. Luin kuitenkin yhteensä neljätoista kirjaa tätä haastetta ajatellen. Myös moni muuhun haasteeseen tai muuten vain lukemani kirja sopi tähänkin haasteeseen joten otin niitä mukaan jokusen ja näin lukemieni kirjojen määrä on mittava. 

Joitakin kirjoja oli hieman vaikea määritellä aikakauteen. Tapahtumat saattoivat sijoittua eri aikakaudelle kuin mitä kirjoitusaika osoitti. Listalla kirjat on sijoitettu sen tuntuman mukaan, mikä parhaimmalta tuntui.

Kiitokset Klassikkojen lumoissa -blogille mielenkiintoisesta haasteesta. Historia on yksi lempigenreistäni ja siksi pidin tästä haasteestakin erityisesti.

Tässä vielä listausta lukemastani:

LÄPI HISTORIAN -haaste:

Antiikki (800 eaa - 400 jaa) 
 1.   Elisabeth Charles: Helenan perhe

Keski-aika (400 jaa - 1400-luku

 1. Arthur Sundstedt: Puukenkäkansa
Renesanssi 1400- 1500 -luku
 1.  Mark Twain: Johanna D'Arc 
 Barokki ja Klassismi (1600-luku)

 1.  Elisabeth George Speare: Rastaslammen noita 
 2.  John Bunyan: Kristityn vaellus  
 3.  Madame de La Fayette: Clèves'in prinsessa
Valistus ja esiromantiikka (1700-luku)
 1.  Maila Talvio: Itämeren tytär
 2. Daniel Defoe: Robinson Crusoe
 3.  Wordsworth and Coleridge: Lyrical Ballads (luettu toisen haasteen yhteydessä)
Romantiikka (1800-luvun alku)
 1.  George McDonald: Kalastaja ja kartanon neito & Markiisin salaisuus
 2.  Harriet Beecher-Stowe: Setä Tuomon tupa (luettu toisen haasteen yhteydessä)
Realismi ja naturalismi (1800-luvun loppu)
 1. Teuvo Pakkala: Kertomuksia (ei erillistä postausta, luettu myös Helmet-haasteeseen, )
Symbolismi 1800-1900-luvun vaihde

Modernismi ja eskpressionismi (1900-luvun alku)
 1. Aune Krohn: Jumalan teillä 
 2. Sotatalvi: Runovalikoima
 3. Ellinor Mend: Punikkityttö ja jääkäriupseeri (ei erillistä postausta)
Radikalismi ja postmodernismi (1900-luvun loppu)
 1. Liisa Keitaanpää: Pasurin tyttäret
 2. Ian Serraillier: Hopeaveitsi  (Luettu toiseen haasteeseen)
 3. Hanna Tuuri: Orapihlajapiiri (edustaa mielestäni symbolisimia, vaikka ei olekaan kirjoitettu 1800-luvulla).      (Luettu muuten vain)
 4. Edita Morris: Hirosiman kukat  (Luettu muuten vain)

4 kommenttia:

 1. Saitpa paljon kirjoja luettua tähän haasteeseen. Tämä haaste avarsi kirjallisuuden tuntemusta mukavasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli todella innostava haaste. Historia on muutenkin yksi lempiaiheitani ja tulen jatkossakin varmaan lukemaan paljon historiallisia romaaneja/kirjoja.

   Poista
 2. Kiva haaste ja olet lukenut kiinnostavia kirjoja! Minä en ole vieläkään lukenut Rastaslammen noitaa, vaikka on pitänyt... Olen varmaan "pienenä" lukenut tuon Hopeaveitsen. Siinä on jotain tuttua.

  VastaaPoista
 3. Luitpa paljon! Minäkin ilmoittauduin tähän haasteeseen, mutta sitten se alkoi jumittaa juuri noiden määrittelyongelmien tähden, ja lopulta heitin haasteen mielestäni. Mutta on mukava lukea muiden koosteita.

  VastaaPoista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.