maanantai 23. tammikuuta 2017

Carolyn Keene: The clue of the Rusty Key!

Carolyn Keene
The clue of the  rusty key
Grosset & Dunlap, 1942
216 s.

Carolyn Keenen Neiti Etsiviä on tullut luettua enemmän kuin Dana-tyttöjen seikkailuja, joita tosin niitäkin muutaman teoksen verran hyllyistäni löytyy. Tämän englanninkielisen kirjan tulin hankkineeksi, kun hätäisesti luettuani luulin tätä Neiti Etsivä -kirjaksi, mutta totesin sitten, että kyseessä olikin Dana-tyttö seikkailu. No, ei tämä yhtään hullumpi kirja ollut. 

Jane ja Louise Dana ovat kaksi nuorta tyttöä, ikää ei mainita. He asuvat sisäoppilaitoksessa ja he ovat orpoja. Heidän huoltajansa ovat miss Dana, joka on tyttöjen täti ja kapteeni Dana, josta en oikein nyt ole selvillä onko hän tyttöjen eno, jos täti on neiti, niin tuskin hän on tämän aviomieskään. No, tytöt siis asuvat sisäoppilaitoksessa ja yrittävät opiskellakin, mutta opiskelusta ei juuri tunnu tulevan mitään, koska tytöt ehtimiseen joutuvat seikkailuun, kuten tässäkin teoksessa. He ovat luistelemassa ja löytävät jonkinlaisen salkun ja laatikon ja miettiessään, mitä sille tehdä hyökkää heidän luokseen mies, ja vaatii löydön itselleen. Kohta tytöt tapaavat miehen Oliver Prizin uudelleen, kun he ovat asioimassa Mr Convayn kaupassa. Myöhemmin kauppa syttyy palamaan ja tytöt pelastavat Mr. Convayn, joka on hädissään omaisuudestaan. 

Miten Oliver Priz ja Mr. Convay liittyvät toisiinsa? Mitä tapahtui papereille, jotka toinen Dana-tytöistä pelasti palavasta talosta. Mihin Mr. Convay katosi paikasta, jossa hän palon jälkeen oli hoidettavana? Mikä on ruostuneen avaimen salaisuus, avaimen, joka välillä löytyy ja välillä katoaa löytyäkseen uudelleen? Kuka on vanha nainen, joka jätti pikku Jydyn rouva Fletcherin talon portaille hakeakseen hänet sitten vaivihkaa takaisin?

Kaikenlaisia juonia ja tapahtumia siis mahtuu tähän teokseen, vähän liiankin kanssa, jotta tarina olisi jämäkkä. Nyt ainakin pikku Judyn juttu jää aivan auki.

Paitsi salapoliisijuttua on tässä kirjassa myös hieman koulumaailmaa.  Dana-tyttöjen hommia on  sekoittamassa kateutta tunteva Lettie Brigs, joka sotkee yhtä ja toista asiaa omilla tempauksilla. 
....
Helmet lukuhaaste 2017 kohta 24: Kirjassa selvitetään rikosEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.