lauantai 25. helmikuuta 2017

Annika Thor: Meren syvyyksissä!

Annika Thor
Meren syvyyksissä
Tammi, 1998
Alkuteos: Havets djup
Suomentanut Marja Kyrö
Annika Thorin tarina nuoresta juutalaispakolaisesta Steffistä jatkuu. Steffistä on kasvanut kaksitoistavuotiaasta tytöstä kuusitoistavuotiaaksi teiniksi. Mielen täyttää opiskeluhaaveet. Hän tahtoisi tulla lääkäriksi, mutta kuka maksaa viulut, jos hän jatkaa vielä lukioon, vai maksaako kukaan? Lisäksi huolia lisää pikkusisko Nelli, joka ei enää kirjoita vanhemilleen ja on tullut muutenkin omituiseksi puhumattakaan hyvästä ystävästä Verasta, jolla asiat eivät ole ihan kunnossa hänelläkään.

Annika  Thorin kerronta syvenee saaden rivien väliin sanomattomia huokauksia ja ajatuksia. Se mitä kerrotaan ja mikä jätetään kertomatta luo jännitettä tarinaan. 

Steffin tarina sijoittuu nelikymmenluvulle. Hitler on vallannut miltei koko Euroopan, Ruotsi on nimellisesti puolueeton, mutta joutuu kuitenkin kokemaan sodan omalla tavallaan. Historia ja viitekehykset ovat kerronnassa paikoillaan, mutta mikä minua hieman mietityttää on tunnelma. Kuinka hyvin näissä kirjoissa on saatu paitsi paikallisväriä (Göteborgin rannikkoseutu) myös ajankuvaa ja tuon ajan tunnelmaa, miten ihmiset silloin elivät, olivat, ajattelivat, toimivat? Tavallaan tarina voisi, ilman noita pieniä detaljeja, olla kuin nykypäivää, nykynuoren elämää tunnelatauksineen, haaveineen, rakastumisineen. No, someviestintää ei nelikymmenluvulla ollut ja viestintä tässä teossarjassa on toista kuin nykyaikana.

Hyvin kerrottu, jäntevä tarina, jonka ihmiskuvaus on lämmintä ja lukijan ajatusmaailmaan korreloivaa peilausta. 

----
Helmet lukuhaaste 2017 kohta 44: kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta
Muuttoliikkeessä haaste, teemana pakolaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.