lauantai 25. helmikuuta 2017

Naisten aakkoset - M!

Tarukirjan alulle laittama haaste Naisten aakkosissa jatkuu ja minä olen edennyt kirjaimeen

mikä onkin melkoisen helppo kirjaimia eikä suuria vaikeuksia valinnoissani tällä kertaa ilmennyt. 



1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Niitä suosikkeja on toki useampiakin, mutta kyllä se ehdoton M1 on L.M.Montgomery, jonka Anna- ja Runotyttö -kirjat ovat ohittamattomia suloisuuden (ja hieman haikeudenkin) poukamia lukukokemusvirran varrella puhumattakaan niistä monista muista Montgomeryn kynänjäljistä, joita hän on iloksemme piirtänyt.


L.M.Montgomeryyn liittyen löysin tässä taannoin mielenkiintoisen tiedon, kun etsin sukututkimukseen liittyen tietoja Pohjois-Karjalan Lotta Svärd -järjestöstä. Kirjassa Terhi Tuononen Eteen onnen armahan synnyinmaan, Pohjois-Karjalan Lotta Svärd 1921-1944 kerrotaan, että lotta Aune Levanto oli suomentanut lyhentäen Montgomeryn Kotikunan Rillaa kenttälottien julkaisuun (esim.  P-K kenttälotta 2/1943). Olisi mielenkiintoista lukea näitä sota-arkistoon talletettuja lehtiä ja verrata niitä WSOY:N ja Kerttu Piskosen suomennokseen, mikä sekin on lyhennetty.


2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka  nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi? 



Marilyn Monroe, oikealtaan nimeltään Norma Jean. Minusta Marilyn on yksi huonoimmin kohdelluista ja väärinymmärretyimmistä naisnäyttelijöistä. Herkkä, lahjakas näyttelijä jolle olisi toivonut hieman enemmän onnea elämässä. Erityisen paljon pidän Marilynin elokuvasta Joki, jolta ei ole paluuuta.

3. Vaihtoehtoiset kysymykset (myös muut alueet, kuin kulttuuri käyvät: 

a. Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin. 

b. Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille?  





Japanilaisen kirjailijan Ayako Miuran, jonka kirjat ovat syvällisiä, koskettavia ja elämänmakuisia.

3 kommenttia:

  1. Tuo kuulostaakin mielenkiintoiselta, että Kotikunnaan Rillaa on suomennettu toisen maailmansodan aikana lottien lehteen. Toivottavasti kirjoitat niistä blogiin, jos ne joskus sattuvat käsiin. :)

    VastaaPoista
  2. Ayako Miura on minulle tuntematon. Laitan vinkin mieleen.

    VastaaPoista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.