perjantai 14. heinäkuuta 2017

Sylvia & Peter Duncan: Bonganga viidakon lääkäri!

Sylvia & Peter Duncan
Bonganga viidakon lääkäri
Alkuteos: Bonganga - Experiences of a Missionary Doctor
Suomentanut Iita Arvola
Päivä, 1958
224 s.

Kansi: LeikkausYakusun sairaalassa
Kirja julkaistu suomessa tohtori Stanley Brownen luvallaHiki kohosi nuoren lääkärin otsalle. Hän pusersi tahmeita käsiään yhteen, pyyhki toisella otsaansa kuin huitaistaakseen pois huolen, joka painoi häntä raskaana kuin Belgian Kongon trooppinen, kostea ilmasto. Häntä saarsi joka puolelta utelias, töllistelevä joukko afrikkalaisia. He tönivät ja kiistelivät työntyen yhä lähemmäksi pöytää ---

Bonganga - Viidakon lääkäri kertoo lääketieteen ja kirurgian tohtorista, Stanley Brownesta, joka joskus ennen toista maailmansotaa lähti lähetystyöhön silloiseen Belgian siirtomaahan Kongoon. Ennen pitkää Bonganga - "valkoinen tohtori" löytää itsensä Yakususta, Afrikan sydämestä, keskeltä heimoa, jonka kieltä hän ei ymmärrä, alueelta, jonka asukkaat yhä harjoittivat villejä ja pakanallisia rituaalejaan, olivatpa olleet ihmissyöjiäkin.

Nyt Bonganga kohtasi vuorostaan uhkaavan pakanajoukon. Pauhaavan, mustan ihmisseinän edetessä häntä kohti Bongangalla ei ollut varaa erehtyä. Hän ei ollut vielä oppinut heimon kieltä ja oli riippuvainen Lotoban tulkkaamisesta. Mutta nyt ei ollut aikaa puheisiin. Äkillisen innostuksen valtaamana hän hypähti ylös, iski pöytään kädellään ja karjui: Llanfairpwllgwingyllgogerychwyrndrobwilliandysiliogogogoch!

Bonganga Viidakon lääkäri on kiintoisa kokoelma lyhyitä tuokiokuvia lähetystyön arjesta ja taistelusta, paitsi taikauskoa, myös trooppisia tauteja, kuten lepraa ja jokisokeutta vastaan.  Kirja on myös mielenkiintoinen matka koloniastiliseen aikaan herättäen kysymyksiä sivistyksestä ja sivistymättömyydestä, muutosvartarinnasta ja sen tarpeesta, muutoksen tuomista hyödyistä ja haitoista. 

Kirja toi  mieleeni toisen Belgian Kongoon sijoittuvan teoksen, Hulmen Nunnan tarinan, joka lähestyy asioita vähän oisesta näkökulmasta. Nunnan tarina mielen taustalla Bongangaa Viidakon lääkäriä olikin mukava lukea ja makustella. Ei sillä, kirjat ovat hyvin erilaisia eikä niissä juurikaan ole yhteistä kuin Kongon trooppinen yö, jota Bonganga kuvaa Coleridgen sanoin:

Auringon kehä alenee, tähdet tuikahtavat esiin, yö yllättää..

---
Kirjallinen maailmanvalloitus: Kongo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.