13 tammikuuta 2018

Dani Pettrey: Uponnut!






Dani Pettrey
Uponnut
Alkuteos: Submerged
Suomentanut Eeva Saarimaa
Aikamedia, 2014
350 s.

Älä koskaan lähde mittelemään voimia kenenkään kanssa, ellet ole varma, että olet niskan päällä. Niin häntä oli aina neuvottu - ja hän oli luullut olevansa kvoinkin vahvoilla.


Uponnut on tarina, joka vie lukijansa kylmään ja hyiseen Alaskaan ja sen syviin vesiin keskelle vaaroja ja historiallisia salaisuuksia. Tarina alkaa prologilla, jossa pienkone syöksyy mereen vieden mukanaan muun muassa Agnes-nimisen naisen, joka on pitänyt Yanceyn kaupungissa amerikkalais-venäläistä antiikkiliikettä. Viimeisinä hetkinään Agnes tajuaa, että kyse ei ollut satunnaisesta teknisestä viasta, vaan että hänet haluttiin raivata pois päiviltä ja hän tiesi kuka vihollinen oli.

Vihollisen nimi ja persoona jää kuitenkin lukijalle salaisuudeksi. Hän on vain mies. Tämä tietynlainen anonymiteettti on jännite, joka kulkee läpi tarinan, ja aina kun tarinassa tulee vastaan uusi mies, jään pohtimaan, hänkö se on, vai olisiko he hän. Ei kai se kuitenkaan hän voi olla?

Uponnut on osa McKenna-saagaa. Kirjan voi lukea omana erillisenä osanaan, mutta kirjailija palaa McKennan perheeseen myöhemmissä tarinoissaan.

Tässä kirjassa pääosassa on Cole McKenna, nuori pelastusammattilainen ja sukeltaja, joka pitää sukellusalan liikettä Yanceyssä sekä Bailey Craig, joka on sukua onnettomuudessa kuolleelle Agnesille.

Paitsi jännitystä, jota sitäkin kirjassa riittää tämän tarinan punaisena lankana kulkee anteeksiantamus, menneisyyden virheisiin ei tarvitse eikä pidä jäädä märehtimään. 

Luin kirjan mielenkiinnolla ihan loppumetreille. Täytyy kuitenkin sanoa, että aivan viimeisillä sivuilla alkoi tuntua, että loppua oli turhaan pitkitetty. Lisäksi kirjassa oli muutama uskottavuutta nakertava juttu, jotka liittyvät  Romanov-sukuun ja Venäjän tsaariperheeseen.

Vaikka tässä tarinassa onkin kyseessäniin sanottu fiktiivinen historia niin luulisi, että detaljit olisivat kuitenkin oikein. Uskottavuus hieman kärsii, kun väitetään, että Pietari Suuri oli Aleksanteri I:n lapsi. Minun oli pakko hieman googlailla, että mitenkäs se Romanovien sukulinja nyt rakentuikaan, kun tämä ei kuulostanut ollenkaan uskottavalta ja niinhän se oli kuin itse historiantunneilta muistin, Pietari Suuri eli ihan vuosisadalla kuin Aleksanteri I. En tiedä, onko tässä kyse kirjailijan vai suomentajan virheestä ja ajatuskatkosta, sillä onkahan Aleksei I ja Aleksanteri I hieman samanlaiset nimet, mutta mutta...Muutenkin tämä Romanov-kytkös herättää kysymyksiä juurikin sukulinjansa ja yhteyksiensän kuka oli kukakin ja kenenkin lapsi  ja alkuperäisiä Romanoveja?

Sinänsä ajatusrakennelma ajasta, jolloin Alaska oli osa Venäjää on kiehtova ja en juuri tiedä kirjallisuutta, joka käsittelisi tuota aikaa.

Romanttista jännitystä - näin tätä kirjaa luonnehtisin. Ehkä vielä tutustun siihen toiseenkinn jo suomennettuun McKenna-tarinaan.

...
Tundran lumoissa -haaste

Anonyymiys-haaste

2 kommenttia:

  1. Tämä kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä oli ihan hyvä ja kiintoisa juonikuvio vaikka kytkös todellisuuteen hieman ontuikin mainitsemassani suhteessa.

      Poista

Älä roskaa!