maanantai 12. helmikuuta 2018

Dani Pettrey: Salattu!Dani Pettrey
Salattu
Aikamedia, 2015
413 s.
Alkuteos: Shattered!
Suomentanut: Eeva Saarimaa


"
- Karilla oli OI-sairaus. 
- OI-sairaus?
- Osteogenesis imperfecta.Se on perinnöllinen sidekudossairaus, joka Karlin kohdalla onneksi ilmeni vain hyvin pieninä oireina, mutta yhtä kaikki hänen täytyi ottaa se n olemassaolo huomioon.
- Kertoiko Karli, kummalta vanhemmalta hän oli sen perinyt? 
- Ei kertonut, ja hän hermostui aina, kun otin sen puheeksi, mikä on täysin ymmärrettävää, koska se on laittanut pisteen hänen urheilijan uralle.
- Minä en tunne kyseistä sairautta, Piper puuttui puheeseen, - Voitko selittää vielä tarkemmin?
- Luunmurtumat ovat sairauden tyypillisä oireita, samoin kuin ongelmat nivelissä ja lihaksissa. Se voi heikentää kuuloa jo varhaisessa iässä. Myös silmänvalkuaisten sinisyyttä esiintyy. Karlain lääkäri havaitsi sairaude kun hänen revennyt plven eturistisiteensä leikattiin."


Salattu on toinen osa Pettreyn McKenna-saagaa. Teoksen päähenkilöt on Piper McKenna, nuori urheilullinen nainen, ja poliisipäällikkö Landon Grainger. Paitsi päähenkilöiden tunne-elämää kirja sisältää rikosmysteerin. Piperin veli Reef, joka on kulkijatyypi ja jonka elämäntyyli on vähän irtolaisuuteen viittaava löydetään urheilukeskuksessa naisten pukuhuoneesta pitelemässä murhattua naista. Reef joutuu syytteeseen Karlin murhasta. Piper ei usko, että hänen veljensä pystyisi niin raakaan tekoon ja alkaa selvittää murhaa yhdessä poliisipäällikön kanssa. Ennen pitkää selviää, että Karli on viettänyt salattua elämää, että Karli ei ole hänen oikea nimensä. Selvittelytyö vie Piperin ja Landonin Alaskan Yanceystä eri talviurheilukeskuksiin, Kalifornian aurinkoon ja lopulta Oregoniin. Piper ja Landon joutuvat toimimaan aikaa vastaan, sillä kylmähermoinen yleinen syyttäjä on vaatinut käsittelyä nopealla aikataululla, koska näyttö on niin vahva. Piper ja Landon eivät osaa aavistakaan vaaraa, joka heidän kintereillään käy kunnes:

"Jokin naksahti heidän allaan. Ääni oli vaimea, mutta Landon ehti kuulla sen. - Mikä se oli? Piper kysyi. Landon työnsi kättään pitkälle alaspäin ja tunsi sormiensa alla kojeen, joka oli teipattu istuimen alle. - Mikä hätänä? Piper ihmetteli. - Meidän on päästävä ulos autosta. - Mitä! Landon jarruti niin nopeasti kuin pystyi, ettei auto lähtisi liukumaan jäisellä tiellä. Hän avasi ajajan puoleisen oven ja kiskaisi Piperin mukaansa. --- --- Mitä nyt! Lumimassa oli syöksymässä kohinalla ylhäältä rinteestä heitä kohti. - Lumivyöry! Landon karjaisi. Piper tuijotti kauhistueena lumiseinämää, joka oli kattumassa heidän päälleen. Oli liian myöhäistä paeta sen tieltä."

Pettreyn kerronta on sujuvaa kuin meno hvyinvoidelluilla suksilla. Kirjan tyyli ja kerronta on paljolti samanlaista kuin ensimmäisessä osassa ja samoin kuin ensimmäisessä - Uponnut-tarinassa on tässäkin nimetön tekijä, jonka vaikuttimia ja ajatuksia seurataan aika ajoin. Toisin kuin ensimmäisessä osassa ei tämä siirtymä kuvattavasta kohteesta toiseen ole aina oikein looginen. Välillä lauseesta toiseen siirtyminen saa huokaisemaan, että mitä! Miten nämä lauseet kuuluvat yhteen. En tiedä varmaksi, mutta tämä puute ja syy voi olla suomenkielisessä painoasussakin ja kappalejaossa.

Uponnut sijoittui tarinallisesti historiaan, Salattu on vahvasti nykyaikaa teknologian kehitystä myöten. Ei yhtään hullumpi tarina. Mitään suuria erityisiä sanoilla leikittelyä tai kuvailevuuden kukoistusta tässä ei ole, mutta sellainen kuin tuuli vuoli hänen kasvojaan oli erittäin kuvauksellinen ja uusi näkemys tuulen voimaan ja vaikutukseen. En tiedä onko se suora käännös vai suomentajan näkemys, mutta sanonta nousi kerronnan lomasta erittäin vahvana ja vaikuttavana.

Tällä mukana omassa, kohta päättyvässä Harvinaista-haasteessa. Urheilun ja extreme-lajien lisäksi tarinaan oli ujutettu mukaan harvinainen sairauskin - osteogenesis imperfekta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.