30 elokuuta 2018

James Vance Marshall: A River Ran Out of Eden!


James Vance Marshal
A River Ran Out of Eden
Heinemann Educational Books, London, 1984
55 s.


Pieni, kouluja varten lyhennetty teos on tarina Jim ja Taniasta. Jimiä kuvataan rumaksi mieheksi, hänellä on arpi kasvoiss. Jim on amerikkalainen, hyvä metsästäjä. JIm asuu Dutch Harbour -nimisessä paikassa, jossa hän tapaa Tanian. Tania  työskentelee baarissa ja hän on aleutti. Tania on miestään paljon nuorempi.

Sitten Jim ja Tania muuttavat Unimakiin, lähelle Alaskaa. Jim haaveilee saalistavansa tarunomaisen kultaisen hylkeen, jonka turkki maksaa jopa 2000 dollaria. Silloin kaikki tunnustaisivat hänet suureksi metsästäjäksi.

Jim ja Tania asuvat Unimakissa, he saavat kaksi lasta Ericin ja Jessin.

Eräänä päivänä puhkeaa myrsky.

Jim ja Tania ovat Ericin kanssa olleet rannassa raivaamassa kalasumppuja turvaan, kun Eric sanoo että hänen päätään särkee. Jim käskee hänen mennä suoraan kotiin, mutta Eric jääkin vähän matkan päähän kiikaroimaan merelle.

Kun myrsky saavuttaa paikan Jim ja Tania selviävät mökkiinsä, mutta Eric - missä on Eric. Eric on selvinnyt myrskysuojaan hänkin ja myrskysuojassa on myös kultainen hylje kahden poikasensa kanssa.

Myrskyn raivotessa Jim ja Tanian mökkiin saapuu myös Howard Hamilton Crafford, joka hänkin haluaa pyydystää kultaisen hylkeen.

A river Ran Out of Eden on hieno pieni tarina perheestä ja totuudesta. Siinä on kolmiodraaman aineksia, mutta tässä lyhennelmässä tämä teema jää hieman sivuun lapsinäkökulman taakse.

Pidin paljon tästä tarinasta, jota sävyttää  Trevor Parkin upea mustavalkokuvitus. Toivoisin voivani jossain vaiheessa lukea sen lyhentämättömänkin version.
...
Yhdysvallat-lukuhaaste teema 4: alkuperäiskansat osana kirjaa
Seinäjoen kaupunginkirjaston kirjastohaste kohta 23: lue kirja, jossa on alle sata sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!