19 joulukuuta 2018

Lassi Nummi: Sinun lävitsesi maailma!

Lassi Nummi
Sinun lävitsesi maailma
Runoja rakkaudesta 1949-2010
Kirjapaja,  2018
237 +1 s.


Lassi Nummen runot ja runot yleensä syntyvät arkipäivän kokemuksista ja tuntemuksista. Sinun lävitsesi maailma on Salla Korpelan ja Ilari Nummen kokoama teos Nummen rakkausrunoista. Minulle Lassi Nummen nimi on tuttu raamatunkäännöstyöstä, mutta hänen runoihinsa en ole aiemmin tutustunut. Siksi olikin mielenkiintoista  lukea näitä säkeitä, joissa soi suomalaisen miehen sielunmaisema. Runot puhuvat rakkaudesta, sen  eri ulottuvuuksista ja vaikka runot eivät olekaan hengellistä runoutta niin en voi välttyä joillakin kohdin ajattelematta myös hengellistä ulottuvuutta. Ehkä tämä tunne syntyy omasta tavastani ajatella ja tuntea.

"Kaikki purot, kaikki laaksot, kaikki  metsä -
sinussa.

Sinun varjossasi viivyn.
Sinun lehvistössäsi vaellan.
Sinun partaallasi lepään ja kuuntelen."

-Lassi Nummi. Runosta Kaikki puut, kaikki metsä

Runo jatkuu hyvinkin sensuellina, itselleni kuitenkin nämä ensi säkeet puhuivat Jumalan varjosta ja suojasta. Kuten runot syntyvät arjen tapahtumista ja tunteista, ehkä niiden tulkintakin muodostuu lukijansa arjesta ja tunnelmista.

                     "Nyt ihmettelen
miten luonnollisesti olet  pelkistynyt
omaksi itseksesi."
- Lassi Nummi

Säkeen runokuuva omaksi itseksi pelkistymisestä puhutteli syvästi.



"Alkaa
ylhäältä, valosta.
Jatkuu
iholle, sormiin.
Me, maailman
äärimmäiset sormenpäät
lähestymme toisiamme.
Kosketus."

Tämä runo toi silmien eteen hyvin vahvasti Michelangelon teoksen Adamin luominen. Näin siltikin, että runo puhuu avioparien välisestä yhteydestä.


Seinäjoen kaupunginkirjaston kirjastohaaste 2018 kohta 43:Lue kirja, jonka löysit palautushyllystä.

4 kommenttia:

  1. Hieno bloggaus. Tosiaan Lassi Nummi oli hieno runoilija, ja tuotannossa on paljon helmiä, johon minunkin pitäisi tutustua.

    VastaaPoista
  2. Onpa kauniita runoja! Puhutteleva ajatus tosiaan tuo omaksi itsekseen pelkistyminen. Itse en ole koskaan lukenut Lassi Nummea, mutta juuri nyt minulla on lainassa hänen jouluaiheinen kirjansa Joulukonsertto - Runoja ja puhetta joulun aikaan. Toivottavasti saan sen luettua, vaikka tahtookin olla vähän lukujumia välillä.

    VastaaPoista
  3. Olitpa valinnut hienoja lainauksia kirjasta. Lassi Nummea en ole lukenut, mutta varmaan kannattaisi. Runoja on hienoa lukea siksikin, että niillä usein on monta tulkinnan tasoa, ja jokaisella lukukerralla ne vivat puhutella eri tavalla. Ja, kuten kirjoitat, jokaista lukijaakin omalla tavallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lassi Nummen runoihin voisi tutustua laajemminkin. Näissä on ilmavuutta ja puhuttelevuutta eivätkä ole liian utopistisiakaan.

      Poista

Älä roskaa!