tiistai 11. kesäkuuta 2019

Jostein Holmedahl: Alfa 3 kutsuu!


Jostein Holmedahl
Alfa3 kutsuu
Alkuteos: Kan flyet lande?
Suomentanut Mirja Itkonen
Karas-Sana Oy, 1981
128 s.


Arne, Olav, Ragnhild, Geir ja  Martin  ova Kåre ja Elin Haugenin lapsia, jotka asuvat maatilalla Norjan  Skauerudissa. Kåre on lakimies ja Elin opettaja. Eräänä päivänä isä ja äiti ottavat heidät  perheneuvotteluun ja kysyvät, mitä lapset ajattelisivat, jos he muuttaisivatkin Afrikkaan. Heitä on kysytty sinne lähetystyöhön auttamaan afrikkalaiskylän maanviljely- ja karjankasvatusprojektissa. Arne ja Ragnhild, jotka ovat jo kouluiässä eivät oikein haluaisi lähteä kodistaan, mutta niin perhe kuitenkin vuokraa maatilansa ja lähtee Afrikkaan.

Heti alkuun he  joutuvat pulaan, kun auton jousitus rikkoutuu ja matkaa olisi vielä kolmekymmentä kilometriä määräänpäähän. Perhe jakautuu kahteen  osaan.Äiti Elin jatkaa matkaa kahden pienimmän lapsen kanssa lähetystyötoveri Nordbergin kanssa. He lähtevät  hakemaan apua toisille, jotka jäävät odottamaan joenuomaan. Odottaessaan apua tulevaksi joenuomaan ilmestyy mies, joka suuttuu, kun kuulee, mihin työhön perhe on tulossa.

Lopulta perhe pääsee asettumaan uusiin oloihin, isommat lapset menevät sisäoppilaitokseen kouluun, josta he pääsevät joululomalle. Lomalle, jonka aikana tapahtuu suurin seikkailu. Väki sairastuu. Niin Haugenin kuin Nordbergin väki. Vain Arne ja Elisabeth (Nordbergin tytär) tuntuvat olevan terveitä. Arne miettii, miksi he eivät ole sairaita? Arne joutuu myös ottamaan yhteyttä radiopuhelimella saadakseen  apua. Tästä kirjan nimi. Alfa 1 on sairaala, jota Arne Alfa3 kutsuu. Kutsuun vastaa ensin Alfa6 Espensen, joka on myös Norjasta.

Apuun lähetetään MAF, eli lähetyslentäjät. Maasto on kuitenkin vaikeaa, on sateista ja maa mutavelliä, on pimeää. Miten apu saadaan perille ja mikä on syy sairastumiseen?
Alfa3 kutsuu on ihan hauska lastenkirja lähetystyöstä ja lähetyslentäjien työstä ripauksella jännitystä ja salapoliisihommia. Mistä en kuitenkaan pitänyt oli loppu. Viiden vuoden hyppäys ja eräänlainen "loppuyhteenveto", joka oli liian erillinen, muusta kerronnasta poikkeava, ikään kuin  päälleliimattu juttu. Mutta toisaalta - kokosihan se kirjan teeman ja motiivin.
---
Pieni Helmet 2019 -lukuhaaste kohta 6: Kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimesi

Kirjankansibingo: Numero(ita)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.