Ainon erilaiset blogit!

Sivut

28 maaliskuuta 2016

Aleid Van Rhijn: Tuhotulva!

Aleid Van Rhijn
Tuhotulva
Karisto, 1970
Hollanninkielinen alkuteos: Een Helicopter daalde
Tanskankielisestä käännöksestä Stormfloden suomentanut Aila Öhman
175 s.







- Kuule, mikä myrsky, sanoo Kees Wielemaker.
- Anna myrskytä, vastaan hänen ystävänsä Jaap Buis.
- Kiinnitä köysi palkin ympärille. Noin! Ja vedä sitten.... lujemmin... hyvä! Nyt se pysyy!
.
Kees ja Jaap ovat hollantilaisia poikia, jotka leikkivät talliparvella. On lauantai, tammikuun 31. päivä vuonna 1953.

Leikkiessään myrskyä ja merimiehiä he eivät kuitenkaan aavista, että kohta myrskyää ihan oikeasti.

Wielemakerit ovat maanviljelijöitä. Perheeseen kuuluu isä, äiti, Kees ja pikkusisko Sjaantje. Lisäksi on renki Jakob  ja piikatyttö Truin. Heidän maatilansa Iltarusko sijaitsee niin sanotulla vesijättömaalla, hollantilaisittain polderilla.

Hollanti on mielenkiintoinen maa - mereltä valloitettu maa, jossa valtavat padot estävät merta hyökymästä kyliin. Ajatus siitä, että Wielemakerien tila on kaksi metriä merenpinnan alapuolella on päätähuimaava.

Kun myrsky tuona tammi-helmikuun vaihteena alkaa todenteolla käydä hurjaksi ja tulvavuoksi on lisäksi päällä, joutuu Wielemakerit tekemään päätöksiä. Lähteäkö tilalta vai jäädä? He päättävät jäädä, mutta varustautuvat parhaansa mukaan kokoamalla ruokaa ja tavaraa yläkerroksiin. Lehmät ja tilan eläimet kuljetetaan ylemmille alueille.

Pian Wielemakerit kuitenkin saavat huomata, että vesi vain nousee nousemistaan ja he huomaavat kyyhöttävänsä kissan ja koiran kanssa talon katttoparruilla, kylmässä tuulessa ja sateessa ympärillään vain vettä,vettä ja vettä.

Tuhotulva on melkoinen lukukokemus. Tarinan taustalla on todellinen Hollannissa tapahtunut tuhotulva, jonka historiasta ja taustoista on kerrottu kirjan lopussa.

Tuhotulva on lähinnä nuortenkirja. Kerronta on yksinkertaisen sujuvaa, kaunistelematonta, mutta ei tragediassa vellovaa. En kuitenkaan ihan pienille tätä lukisi tai antaisi luettavaksi. Ei ihan tavanomainen nuortenkirja. Sanoisin että tämä on pysäyttävä ja vaikuttava ja sopii hyvin historiasta ja maantieteestä kiinnostuneille. Takakannen kuvauksessa mainitaan, että tämä on "kaunis  kertomus tavallisten ihmisten rohkeudesta ja uhrautuvasta panoksesta vaaran hetkellä".

Ihan hyvä antikvariaattilöytö.

Helmet lukuhaaste 2016 kohta 32: kirjassa on myrsky
...
Kirjallinen maailmanvalloitus: Hollanti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti