Ainon erilaiset blogit!

Sivut

01 toukokuuta 2016

Helen Wells (Julie Tatham): Ursula lastensairaalassa!

Helen Wells / Julie Tatham
Ursula lastensairaalassa
Tammi, 1977
139 + 1 s.

Alkuteos: Cherry Ames at Spencer
Suomentanut Hertta Tiitta





 Sairaanhoitaja Ursula eli alkuperäisnimeltään Cherry Ames on Helen Wellsin luoma hahmo. Ursula-kirjoja on kuitenkin kirjoittanut myös toinen henkilö - Julie Tatham. Julie Tathamin nimi näkyy Ursula lastensairaalan ensimmäisen painoksen kansipapereissa, mutta ei enää näissä 70-luvun painoksissa. Tämä hieman hämmentää, kun ei tiedä, kuinka kirjan tiedot merkitsisi.

No niin tai näin, niin ehkä tässä on syy, miksi kaikkia Ursuloita ei ole suomennettu. Kustantaja ei ole tiennyt, miten toimisi. 

Ursula lastensairaalassa kertoo lyhyen vaiheen Ursulan elämässä. Hän työskentelee Spencerin yleisessä lastensairaalassa korvaklinikalla, jossa hänen tehtävänsä on pitää lapsipotilaat rauhallisina. Juuri muusta sairaanhoidollisesta ei puhuta. Lääketieteelliseltä kannalta kirjassa kyllä tulee esiin sokeritaudin oireet ja tällä seikalla on tarinan kannalta suurempi merkitys kuin huonokuuloisuudella, jos silläkin on merkitystä.

Radon-hoito

Kirjassa kuvataan huonokuuloisuuden hoitoa radonilla. Tämä hoito sai minut uteliaaksi ja yritin googlailla, mutta en oikein mitään erityistä löytänyt. Radonhan on terveydelle haitallinen kaasu. Siksi tuntuu oudolta, että sillä olisi hoidettu tulehtuneita tiehyeitä.

Ursula lastensairaalassa on kerronnaltaan suht napakka, juoni tiivis ja yhtienäinen. Se, että kirjailija on toinen kuin Cherry Ames -kirjat alunperin luonut ei juurikaan näy. Yksi lapsus kirjassa kuitenkin on. Kun viitataan Ursulan opiskeluvuosiin ja ankaraan tohtoriin, jolta Ursula sai aikanaan kuulla poskiensa punaisuudesta puhutaan tohtori Wyliesta. Alunperinhän nimi oli kyllä tohtori Windsor. Ursulan kaksosvelikin mainitaan ilman eri variaatioita, joten tässä suhteessa loogisuus on OK. 

Ursulan elämässä työtehtävät vaihtuvat ja tässä kirjassa ennakoidaan jo tulevaa. Ursulasta on tulossa yöhoitaja. Mitä ilmeisin pätkätyöläinen - ajattelin, kun mietin, kuinka kauan Ursula onkaan lopulta yhdessä tehtävässään viipynyt. 

Ursulat on kyllä ihan luettavia välipalakirjoja suurempien luku-urakoiden välillä. Sairaalamaailman lisäksi niissä on annos seikkailua, kun Ursula selvittää erinäisiä probleemeja. Tässäkin kirjassa hän selvittää pienen Dot-tytön sammakoprinssi-isän salaisuuden ja ottaa kiinni panttinttorivarkaan, sen oikean eikä virheellisesti tuomittua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti