Ainon erilaiset blogit!

Sivut

03 tammikuuta 2018

Kathryn Lasky: The Royal Diaries - Elisabeth I !







Katherine Lasky
The Royal Diaries
Elisabeth I
Red Rose of the House of Tudor
England, 1544
Scholastic inc, New York, 1999
237 + 1 s

Kansikuvan maalaus: Tim O'Brien

Renesanssiaikaan ja englannin kuningas Henrik VIII hoviin vie tämä englanninkielinen kirja, joka on kuvitteellinen päiväkirja, pitäjänä Henrik VIII ja Anne Boleyn tytär Elisabeth. Elisabeth on aloittaessaan päiväkirjansa yhdentoista vanha ja päiväkirja kattaa hänen elämästään noin kaksi vuotta. Kirjailija on lopussa kertonut tämän kirjan syntyprosessista että hän tutkiessaan aikaa ja Elisabetin elämää on ennen kaikkea miettinyt kuinka hämmentävää on olla nuori tyttö, olipa prinsessa tai ei, ja olla välillä  rakastettu ja välillä olla lähetetty pois isänsä luota, ja kuinka kovalta on täytynyt tuntua tieto, että oma äiti on tullut mestatutuksi.

Kirjasta välittyykin hyvin yksinäisyyden ja epätietoisuuden tunnelmat ja myös hovin juonittelut ja ajan politiikka välittyy, vaikkakin nuorekkaalla tavalla. Elisabethista välittyy yhtäaikaa kuva herkästä ja haavoittuvasta tytöstä sekä vahvasta ja lahjakkaasta ihmisestä.

Tämä oli todella kiintoisa matka renesanssiaikaan ja toisenlainen historian oppitunti, sillä fiktiivisyydeestä huolimatta tämä herätttää renesanssiajan henkiin ja kirjassa on mukava kuvaliite. Anne Boleynin elämä alkoi kiinnostaa minua ja olenkin huomannut, että kevään uutuuskirjoissa (en nyt muista kustantajaa) olisi yksi aiheeseen liittyvä kirja tulossa. Täytyypä pistää mietinnän taakse.
...
Otan tällä osaa Seinäjoen kirjaston Kirjastohaasteeseen. Mielestäni tämä sopii kohtaan 41; Lue kirja, jossa kerrotaan onnettomasta rakkaudesta.

2 kommenttia:

  1. Scholastic on tainnut myös kustantaa lukemaani My Story -sarjaa, joka kertoo eri aikakausilla elävistä tytöistä ja pojista. My Royal Storysta taidan omistaa Victorian päiväkirjan, mutten ole vielä ehtinyt lukea sitä. Herää kysymys, kuinkakohan paljon kirjoissa on faktaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Victoria on myös minua kiinnostava henkilö, johon liittyvää kirjallisuutta olisi mukava lukea. Kyllä näissä varmaan jonkin verran on pieniä historiallisia yksityiskohtia, joista on sitten luotu ajatusten kudelma. En tiedä, onko Elisabetilta jäänyt oikeaa päiväkirjaa myöhemmille polville tutkittavaksi niin kuin Victorialta, sehän olisi verraton aineisto luoda kuvaa ihmisestä, jos kohta päiväkirjatkin voi olla vaikeasti tulkittavia. Tämä oli kuitenkin fiktiivisenäkin ihan mieltä kiehtova nuorille suunnattu kirja.

      Poista