Sairaanhoitajattaren tarina
Kustannusosakeyhtiö Mantere, 1953
155 s.
Kirjankansi on puoleensa vetävä vahvoinen väreineen. Sairaanhoitoteema myös kiinnostaa minua erityisesti. Tarina puolestaan - no, omanlaisensa. Lähinnä kioskikirjallisuutta, jossa ripaus romantiikkaa, ja rikostarinaa.
Tarinan kertoja on nuori sairaanhoitaja Anne Hallard, joka on pestautunut afrikkalaiseen sairaalaan johtavaksi hoitajaksi. Annella on kaksoisveli Jimmy, joka on töissä puufirmassa, myös Kultarannikolla ja Kurumissa, missä sairaala sijaitsee.
Anne rakastuu piankin tohtori Ralf Templetoniin, jonka hän tapaa laivamatkalla Las Palmasista Kurumiin. Kurumissa puolestaan Anne tutustuu toiseen sairaanhoitajaan Corinneen, jota hän vei voi sietää vaan alkaa tuntea mustasukkaisuutta tätä kohtaan.
Koko mustasukkaisuusdraama päättyy murhaan, josta Corinne joutuu syytetyksi.
"Minä kuljin edellä. Corinnella oli yllään sininen kotitakki ja hän ponnahti ylös minut nähdessään, mutta hän ei voinut piilottaa naista, joka seisoi hänen takanaan - suuri keski-ikäinen neekerinainen, jonka pää oli kiedottu punapilkulliseen turbaaniin, ja jonka silmissä näkyi selvä syyllisyydentunto."
Laitoin tämän otteen tähän siksi, että minua ihmetytti tuo neekerisanan käyttö tässä yhteydessä. Se oli ainoa kerta, kun sana tarinassa esiintyi. Muutoin puhuttiin alkuasukkaista tai viitattiin muutoin afrikkalaistaustaan. Mietinkin, onko sana tässä yhteydessä jotenkin laatusanamerkityksesssä kuvaamassa naisen asemaa, joka ei ollut oikein arvostettu.Siis jonkinasteinen rasisminleima tässä yhteydessä viriää, vaikka naisen ammatinharjoittaminen oli se, mitä ei pidetty arvossa koulutetun sairaalaväen keskuudessa, ei rotu sinänsä. Siisjuuri kun ajattelin, että tämäpä kirja, jossa ei n-sanaa esiinny,niin putkahtipa se sittenkin esiin.
Tämä on siis lähinnä kioskikirjallisuutta, ei mitään korkealentoista tai kielellisesti rikastuttavaa. Tarinassa onkuitenkin luettavissa se, että ennakkoluulot ovat vaarallisia ja voivat viedä harhaan, eikä mustasukkaisuus ole hyvästä.
Kansi on kuitenkin upea. Kuvittajasta ei ole tietoa sen paremmin kuin tarinan kertojastakaan. Erikoinen tapaus kaiken kaikkiaan.
---
Mainittakoon, että Kultarannikko tunnetaan nykyään Ghanana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti