Ainon erilaiset blogit!

Sivut

30 maaliskuuta 2020

Apostoliset isät!

Suomalaisen teologisen kirjallisuusseuran julkaisuja 100
Apostoliset isät
Suomentanut Heikki Koskenniemi
Helsinki, 1975

Apostoliset isät -teos sisältää varhaisten kristittyjen kirjoituksia ensimmäiseltä ja toiselta vuosisadalta.

Muutamia huomioita teksteistä:

"Ei kaikkien haavojen parantamiseen sovi sama laastari." 
- Ignatios kirjeessään Polykarpokselle

Teos on toki mielenkiintoinen ja täynnä viittauksia niin Uuden- kuin Vanhan Testamentinkin kirjoituksiin. Toisaalta tekstit ovat hyvinkin erilaisia sävyltään kuin Raamatun tekstit, joten ymmärrän hyvin, miksi näitä ei ole katsottu kaanoniin kuuluviksi. Mikä minua erityisesti häiritsee, on se hieman rasistinen sävy, millä tavalla juutalaisuutta jossain kohdin kuvataan, erityisesti Polykarpoksen marttyyriossa. Polykarpos oli kristitty marttyyri, joka joutui elävältä poltetuksi. Tekstin mukaan 

"kansanjoukko toi oitis paikalle puita ja risuja työmailta ja kylpylöistä ja varsinkin juutalaiset antoivat tässä apuaan tapansa mukaan." 

 Jotenkin en osaa liittää ensimmäistenkään vuosisatojen juutalaisia roomalaiseen menoon, vaikka juutalaisten ja kristittyjen välit olisivat kuinka tulehtuneet olleet.

Erikoinen oli myös Kleemensin kirjeessä maininta tarujen Fenix-lintuun. Viiteselityksissä tuodaankin esiin, että tämä on ensimmmäinen maininta kyseisestä linnusta kristillisessä kontektissa ja, että Fenix-linnusta on myöhemmin muodostunut suosittu ylösnousemussymboli. Minusta se edustaa kuitenkin enemmän jälleensyntymisajatusta kuin uudestisyntymistä, joilla termeillä on merkittävä ero.

---
Seinäjoen kaupunginkirjaston Aikamatkalla -lukuhaaste kohta 14: Vuosina 0–1499 julkaistu tai sille ajalle sijoittuva kirja. Alkuperäistekstit ovat ensimmäiseltä tai toiselta vuosisadalta jälkeen Kristuksen. 



6 kommenttia:

  1. Kiinnostava kirja. Olen jollain aikataululla lukemassa Aapeli Saarisalon Paavali -kirjaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli ihan kiinnostava kirja,joka toi ensimmäisen vuosisadan elämänmenon edes jollakin tavalla tietoisuuteen. Aapeli Saarisalo saattaisi olla tutustumisen arvoinen.

      Poista
  2. Olen kuullut puhuttavan tästä kirjasta. Teoriassa voisi olla kiinnostavaa tutustua. Varmasti on erilaista kuin Raamatussa, mutta kertoo ehkä jotain ensimmäisten vuosisatojen kristityistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kiinnostuin tästä teoksesta teologian opintojeni yhteydessä ja etsin tätä pitkän aikaa nettiantikvariaateista. Tätä oli hankala löytää ja tämä oli kyllä aika hinnakas. Kannattaa kysyä kirjastosta, jos yhtään kiinnostaa. Mikään nopealukuinen teos tämä ei ole.

      Poista
  3. Hermaan paimenta en ole vielä lukenut mutta muut tästä kyllä, kiinnostava katsaus toisen ja kolmannen sukupolven kristittyihin...hyvä kirja nimenomaan omistaa ja pikkuhiljaa lueskella, ihan yhtä soittoa kannesta kanteen -lukemiseen ei oikein toimi.

    ja joo, näissä varhaisissa teksteissä kyllä käy ilmi että välit juutalaisiin olivat usein hyvin tulehtuneet (ja tuleehan se kyllä esiin jo Uuden testamentin kirjoista, Matteuksen ja Johanneksen yhteisöillä oli selvästi enemmän känää juutalaisen valtavirran kanssa (ilmeisen molemminpuolisesti)), jotkut Uuden testamentin apokryfit ovat vielä pahempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kristillisen kirkon etääntymistä juutalaisista olisi mielenkiintoista tutkia tarkemmin, sillä eräs kohta tässä Apostolisissa isissä kiinnitti huomioni, kun sanottiin, että kristityt eivät liittyneet juutalaisiin vaan juutalaiset kristittyihin, tosiasiahan kuitenkin on, että ensimmäiset Jeesuksen opetuslapset olivat nimenomaan juutalaisia, kristinuskon juuret on juutalaisuudessa. Hermaan paimen oli näistä kirjoituksista kaikkein pisin. Aika erikoinen, vaikka sisälsi myös ihan hyvinä neuvoja.

      Poista