Ainon erilaiset blogit!

Sivut

07 syyskuuta 2024

Matti Hälli: Jäät lähtevät


Matti Hälli

Jäät lähtevät

K.J.Gummerus, 1959 (4. painos)

Kansi: Tekijä tuntematon

197 s.

Hauras unenkaltainen onni täytti Paulin mielen, ja hän unohti vihitellen  ympäristöönsä, unohti ajat, unohti itsensäkin sulautuessaan mystilliseen yhteyteen koko luonnon kanssa Hän makasi jättiläiskokoisen, nurinpäin käännetyn kartion kärjesssä, ja kartion seinät olivat humisevaa, suhisevaa, jymisevää pimeyttä, elämää ja rauhattomuutta. Mutta sen mittaamaton pohja oli kirjailtu täyteen  säkenöiviä kysymyksiä, jotka odottivat vastausta. Miksi  nuo salaperäiset soihdut, auringot, linnunradat, nebuloosat, syttyivät tyhjyyteen sammauakseen kerran jälleen? Absoluuttisesta kylmyydestä ja pimeydestä ne ilman mitään syytä kokoontuivat, hehkuivat, paloivat singoten säteitään maailmanavaruuteen. Miksi? Ihmisäly oli jälleen salaisuuden porteilla ja rummutti näitä kuumeisin sormin. Mutta Pauli oli jo kipeästi tietoinen siitä, ettei ihminen voinut tietää kaikkea, että hänen kysymyksensä putosivat maahan voimattomina kuin väsyneet linnut.

Matti Hällin Jäät lähtevät on ihan kelpo nuorisoromaani. Päähenkilö Pauli on nuori abiturientti, orpo. Hän asuu tätinsä luona. Teos sijoittuu seudulle, jossa on metsää ja joki. Kirjailija on syntyjään oululainen, joten sijoittaisin tämän hyvinkin jonnekin Pohjanmaalle tai Oulun seutuville. Pauli on katkeroitunut nuori. Hänen toinen jalkansa on halvaantunut onnettomuudessa. Katkeruus kohdistuu erityisesti Aarne Saari -nimiseen nuorukaiseen, jota Pauli pitää syypäänä onnettomuuteensa. Poikajoukko on aikoinaan ylittänyt jokea vaarallisessa kohtaa ja Aarne on hieman tönäissyt Paulia, joka on horjahtanut jokeen ja saanut jännevamman lonkkaansa. 

Paulista on tullut onnettomuutensa seurauksena yksin oleileva, lukeva nuori, jonka ajatukset kulkevat korkeammalla kuin ikätoveriensa. Pauli kirjoittaa myös runoja.

Teos kuvaa syvällisesti Paulin ajatuksia ja taistelua itsensävoittamisessa, anteeksiannon merkitystä ja tulevaisuuden toiveita. Kaiken kaikkiaan hyvin psykologinen ote tässä on, mutta myös hieman jännitystäkin sivutaan, kun seudulla ryöstetään kauppa ja Aarne Saari lavastetaan syylliseksi. Sattumalta Pauli löytää varastetun saaliin ja tajuaa, ketkä on ryöstön takana, mutta pääseekö hän voittajaksi katkeruudesta Aarnea kohtaan?

Teoksessa on muutamia outoja yksityiskohtia, joita täytyi googlailla, mutta eipä nuista selvyyttä tullut onko legendaa vai mistä kirjailija on tiedot noukkinut.

Minä en muista, Kaarina sanoi hiljaa, kuin nukkuvalle puhuen, - kykenikö Leonardo puristmaan hevosenkengän kasaan oikeassa vai vasemmassa kädessään. Hän puristi sen kasaan, muistan aivan varmasti, sillä se teki minuun pikkutyttönä valtavan vaikutuksen. Paatela oli hypähtää pystyy kuullessaan hänen äänensä. - Vasemmassa, hän sanoi kuin kauhistuneena toisen tietämättömyydestä. - Minä luulin sinun korjaavan vihkoja.

Kaarina Leivo on äidinkielen opettaja, Paatela Napoleonia ihaileva historianopettaja, mutta ilmeisesti Leonardo tarkoittaa Leonardo DaVinciä.

Toinen mieityttävä seikka oli viittaus Enrico Carusoon. Hänen ruumiinsa maksasi balsamoituna arkussaan Italiassa, ja hänen ystävänsä muuttivat hänelle joka vuosi uuden frakin

Tästäkään ei löytynyt faktatietoa, vain maininta, että Caruso on haudattu Napoliin. Teos on hieman epätavanomainen, mutta epätavanomainen on Paulin luonnekin. Kirjallisuusviitteitä on Friedelin kulttuurihistoria ja Jeansin tai Eddingtonin maailmanavaruusajatukset. Astrofysiikka tuntuu puhuttelevan Paulia. Minä en ole moisista herroista kuullutkaan aiemmin. Teoksen pohjalla vaikuttaisi siis olevan tieteellinen maailmankatsomus, vaikka pohtiikin ihmisen psykofyysisyyttä maailmankaikkeudessa. 

Matti Hälli voitti tällä teoksella Gummeruksen nuorisonromaanikilpailun vuonna 1939. Teoksen ensimmäinen painos ilmestyi 1940. Teoksen ajankuvassa ei poliittiset aspektit juuri näkyneet, paitsi mainintana, että Pauli oli tutkinut joitain saksalaisia teoksia ja saksalainen näyttäisi olevan tuo Friedelkin kulttuurihistorioineen. Toisaalta Saksan kieltä taidettiin opiskella ennen kouluissa huomattavasti enemmän kuin nykyään. Teos on ilmestynyt II maailmansodan alkuhetkillä, mutta maailman poliittisesta ilmapiiristä tässä ei liiemmin ole vaikutteita. Paljolti ihmissuhdekuvausta.

...

Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaaste 2024; tunteet, kohta 13: Katkeruus

 Kyyti 2024 -lukuhaaste, kohta 9b: Koulu- tai opiskelumaailmaan sijoittuva kirja

Muualla esiteltyä:

DIGI-kirjastot on hyvä esittely teoksesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti