05 syyskuuta 2019

Dietrich Bonhoeffer: Kirjeitä vankilasta!

Dietrich Bonhoeffer
Kirjeitä vankilasta
Alkuteos: Widerstand und Ergebung
Suomentanut Kai Selinheimo ja Erkki Niinivaara
Suomen Lähetysseura, 1963
279 s.

Kierrätyslaatikosta bongattu kirja kiinnosti historiallisuuden ja teologisten pohdintojen vuoksi. Dietrich Bonhoeffer oli saksalainen teologi, joka vangittiin yhtenä osallisena Hitleriä vastaan suunnatusta attentaatista, josta hänet sitten tuomittiin kuolemaan. Olen aiemmin lukenut Bonhoefferin elämänkerran. Itselleni Bonhoeffer näyttäytyy hieman ristiriitaisena  persoonana, kristitty, jonka ajattelusta on vaikea päästä selville.

Kirjeitä vankilasta sisältää Bonhoefferin kirjeitä vanhemmilleen ja ystävälle. Ystävän nimeä ei mainita. Lisäksi muutamia kirjoitelmia ja runoja.

"Pahan suuret naamiaiset ovat temmanneet pyörteisiinsä kaikki siveelliset käsitteemme. Että paha esiintyy valkeuden hahmossa, hyvinä tekoina, historiallisena välttämättömyytenä sosiaalisena vanhurskautena, sen o perinteellisten siveellisten käsitteittemme maailmasta tulevalle suorastaan tyrmistyttävää;"

"Siviilirohkeus voi kasvaa esiin vain vapaan ihmisen vapaasta vastuuntunnosta."

"Aivan ihania olivat ruskoliljat niiden verhiöt avautuvat aamuisin hitaasti, kukkivat  vain yhden päivän seuraavana aamuna avautuu uusia ylihuomiseen mennessä ovat kaikki kukkineet."

"Kun on pakko niin kuin minun olla olemassa vain ajatuksissaan  silloin joutuu sen kiakkein typerimmän ajatuksen valtaan, että nimittäin ryhtyy kirjoittamaan hetkellisetkin ajatuksensa paperille!"

Olla olemassa vain ajatuksissaaan - onko kuvaavampaa ilmaisua totaaliselle yksinäisyydelle?

Bonhoeffer tunnetaan teologisesta armon käsitteestä: halpa ja kallis armo. Siihen littyen tämä armon ulottuvuus kolahti:

"Mennyt elämäni on tulvillaan Jumalan hyvyyttä ja syyllisyyteni yllä on Ristiinnaulitun annteeksiantava rakkaus."

Kirjeitä vankilasta on syvällistä elämän pohdintaa, joka ei kaikilta osin aukene helpolla, mutta joihin ajatuksiin ja pohdintoihin mielellään palaa uudemmankin kerran.

4 kommenttia:

  1. Itse en ole juuri lukenut Bonhoefferista, mutta mieheni on lukenut hänen elämäkertansa. Minulla itselläni on hyllyssä tämä Kirjeitä vankilassa, mutta en ole ainakaan vielä lukenut. Olen miettinyt, että lieneekö se kovin raskassoutuista luettavaa...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ehkä niinkään raskassoutuista, mutta paikka paikoin hieman vaikeatajuista tai sanoisinko, että joutuu miettimään, mitä Dietrich pohjimmiltaan tarkoittaa. Ei siis kaikilta osin helppotajuisinta tekstiä. Toisaalta hyvinkin inhimillistä ja arjen ja tunteiden tasolla.

      Poista
  2. Tämä oli aikoinaan minulle tärkeä kirja, kun aloin tehdä paluuta kristillisen ajattelun pariin niin tämä oli merkittäva sysijä, vaikka sittemmin joissain keskeisissä ajatuksissa olen päätynyt toisiin suuntiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä ihana yllätys, pitkästä aikaa kuulla ajatuksiasi. Bonhoeffer on varmaan yksi tunnetuimpia ajattelijoita alallaan ja aikanaan.

      Poista