01 tammikuuta 2022

Vuoden 2021 lukutilastoa sekä haasteista!

Vuonna 2021 luin 107 kirjaa. Lukemista rajoitti opiskelu, joka vaati tietynlaiseen kirjallisuuteen paneutumista. Tilastoihin olen ottanut ne kirjat, jotka olen lukenut kokonaisuudessaan. Kaikista kirjoista en ole postannut.

Kirjailijan kotimaan mukaan luettu jakautui seuraavasti:

 



Alkuperäiskieleltään taas seuraavasti. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että vaikka kirjailjan kotimaan olen katsonut olevan Suomi, niin kirja on kuitekin kirjoitettu muulla kuin suomen kielellä.

 



 



 


Koska luen paljon Lasten ja nuortekirjoja,  olen tarkastellut niiden jakautumista hieman tarkemminkin. Tyttökirjat ovat perinteisetsi kuuluneet vahvasti minun lukumakuuni, niin nytkin. Poikakirjallisuus on kuitenkin alkanut kiinnostaa. Joitakin kirjoja on vaikea luokitella joko tyttö- tai poikakirjallisuudeksi, niinpä myös muut nuortenkirjat ovat vahvasti edustettuina.

Mielenkiintoista on ollut myös tarkastella, missä kaikkialla on liikuttu tarinan myötä.Tämä on siitä jännä tarkastelukulma, että jotkut seikkailut vievät useampaan maankolkkaan kuin toiset pysyttelevät tiiiviisti samoilla seuduilla. Niinpä vuoden aikana on tullut liikuttua ympäri ämpäri maailmaa.

Suomi                        30
Pohjois-Amerikka     11
yleismaailmallinen    11
Englanti                     8
Saksa                         8
Ruotsi                        7
Ei tietoa                     7
Yhdysvallat               5
Israel                          4
Kanada                       4
Norja                          3
Kreikka                      3
Hollanti                      3
Afrikka                       3
Neuvostoliitto            3
Ranska                       2
Sveitsi                        2
Unkari                        2
Puola                          1
Tanska                        1
Romania                     1
Italia                           1
Grönlanti                    1
Australia                     1
Espanja                       1
Havaiji                        1
Itävalta                        1
Belgia                          1
Meksiko                       1
Mongolia                     1


Tarinan sijoittuminen maanosittain on sitten selkeämpi.Tarinan sijjoitin siihen maanosaan, jossa tapahtumat pääasiassa tapahtuivat. Tosin joitain tarinoita oli vaikea tässäkin sijoittaa vain yhteen maanosaan tai mihinkään maanosaan erityisesti.



Eurooppa 67, Pohjois-Amerikka 18 ja Keski-Amerikka1, Afrikka 2, Aasia 1. Yleismaailmallinen 11 ja 7:stä ei oikein osannut sanoa, esim. sadut luokittelin tähän. 

----

Vuoden aikana otin osaa Kirjoja ulapalta -haasteeseen, jonka puitteissa luin viisi kirjaa. Kirjoja joita haluan lukea uudelleen haasteen nappasin jostain blogista esittelymielessä, mutta sain kuitenkin luettua näistä kolmesta esittelemästäni kirjasta yhden: Gunnel Linden Valassaaren valtakunta. Otin myös osaa 

Kirkko ja kaupunki -lehden lukuhaasteeseen, jossa jäin kuitenkin pahasti jälkeen, 32/52 luettua, eli lukematta jäi 20 teosta. Myös Porin lukuhaaste jäi ikävästi kesken, luin :21 teosta 30:stä ja punaiselle jäi yhdeksän (9) teosta

 

Syy vajaisiin suorituksiin löytyy siitä, että olin päättänyt osallistua yhdellä kirjalla yhteen haasteeseen, eli samaan kirjaa ei useampaan haasteeseen (taisi tästä säännöstä olla kuitenkin yksi poikkeus ja USA:n osavaltiovalloitus on asia erikseen). Eli toki yksi kirja olisi sopinut molempiinkin haasteisiin. Joken Luetaan kirjoja Gutenbergista haastetta myös aloittelin, mutta sehän jatkuu vielä tuonne maaliskuulle.

Niin, ja tietysti itse täytyi yrittää tuota omaakin haasttta: Kirjan kannet auki, joka onnistui suhteellisen hyvin, vain kaksi jäi puuttumaan.

Kaiken kaikkiaan ei mikään huono lukuvuosi. Olen kuitenkin lukenut ihan kiitettävästi ja melko nonipuolisestikin hieman laajentaenkin ja uskaltautuen uusille suunnille. 

Hyviä, iloisia, kiintoisia matkoja kirjojen seurassa toivon alkavakin vuonna. Tervetuloa jakamaan ilo tai pettymykset kirjalöydöistä jälleen vuonna 2022. Olen iloinen, jos olen voinut antaa kivan lukuvinkin uudesta tai jo unohdetustakin teoksesta.

 


5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista tietoa!
    Blogiasi on kiva seurata, kun täällä on näitä unohtuneita aarteita. :)

    VastaaPoista
  2. Kiinnostavia löytöjä kyllä nostat blogissasi.
    Ja hyviä tilastoja, tuo tapahtumapaikka-näkökulma on kyllä kiinnostava...

    Hyvää uutta lukuvuotta!

    VastaaPoista
  3. Kiinnostavasti olet analysoinut lukemisiasi. Blogissasi on aina kiva käydä, hyviä postauksia kiinnostavista kirjoista. Hyvää lukuvuotta sinulle edelleen! PS. Sain Kirjan kannet auki -haasteen kootuksi.

    VastaaPoista
  4. Kiinnostavia tilastoja tosiaan! Monesta maasta on ollut kirjailijoita, ja vielä useammassa maassa liikuttu. Uteliaisuuteni heräsi noista alkuperäiskielistä: mikä lukemasi kirja on kirjoitettu latinaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todennäköisesti se on ollut Marcus Minucius Felix: Octavius - kristinuskon puolustus, josta en tosin ole tehnyt postausta.

      Poista