08 huhtikuuta 2020

Naomi Stephens: Shadow among sheaves!

Stephens Naomi
Shadow among sheaves
Barbour Publishing, 2019
317 pages



"Where you go I will go, and where you stay I will stay. Your people will be my people and your God my God. Where you die I will die, and there I will be buried." . Ruth 1:16-17 NIV





Päähenkilö Rena on intialainen leski. Hänen miehensä Edric oli brittisotilas. Eletään 1800-luvun puolivälin paikkeilla.Tekstissä viitataan ilmeisestikin Sepoy-kapinaan. Myös Kuningatar Viktorian puolison Prinssi Albertin kuolemaan viitataan. Rena anoppi Nell, Lady Hawley on hänkin leski. Hänen miehensä Sir Alistair on kuollut samoihin aikoihin kuin poikansa Edric. Sir Alistairin testamentissa on epäselvyyksiä. Ensin ajatellaan, että hän on jättänyt kaiken jollekin serkulle, joka asuu Australiassa. Nell ei saa vastausta kirjeeseensä.

Rena lähtee anoppinsa kanssa Englantiin. Nellin on ensin tarkoitus asettua tuttavansa Lady Harrietin luokse, mutta kun hän saapuu tämän luokse, Lady Harriet sanookin, että tulitte liian aikaisin. Meillä ei ole huoneita kahdelle vieraalle. Syy tähän on ilmiselvä: Renan intialainen tausta.

Rena ja Nell etsivät yösijaa Abbotsvillen kaupungissa  ja löytävät sen ilotalosta, tosin ilotalon emäntä on vastahankainen, mutta isäntä säälii heitä. Rena etsii jotain, millä he selviäisivät ja näkee sadonkorjaajia lähistöllä olevan kartanon pelloilla. Rena jää kiinni lyhteiden varastamisesta, mutta Kartanon omistaja Lord Barricin päällysmies William sallii Renan poimivan viljaa itselleen. Myöhemmin Rena sopii Barrickin kanssa siitä, että hän saa käydä poimimassa viljaa hänen pelloillaan ja kun aika kuluu, antaa Barrick Renalle ja Nellille erään tyhjän työläismökin asuttavakseen. Rena ystävyystyy Williamin sisaren kanssa.Barrick myös pelastaa Renan serkkunsa Thomasin käsistä tämän yrittäessä tehdä tytölle väkivaltaa.

Koska kirja on englannnkielinen en ymmärtänyt täysin kaikkea. Rena ja Barrick tuntevat vetoa toisiinsa, mutta heidän välejään hiertää erilaiset taustat. Barrickin täytyy pitää huolta maineestaan englantilaisena yläluokan edustajana, Rena on intialainen, jota kaupunkilaiset pitävät huorana (ilotalossa asuminen on ollut vain asumista, ei työskentelyä alalla) puhumattakaan siitä, että hän intialainen ja hindu taustaltaan.

Teoksen motiivissa on yhtymäkohtia Raamatun Ruutin kirjaan, joka kertoo mooabilaisen Ruutin uskollisuudesta israelilaista anoppiaan kohtaan. Renakin, vaikka hänen omatkin vanhempansa elävät Intiassa, on uskollinen anopilleen ja tahtoo pitää tästä huolta oman hyvinvointinsa kustannuksella. Rena myös ajattelee, että ei voi mennä uudelleen naimisiin, koska rakkaus Edriciin oli niin syvää. Kaikki muuttuu, kun Sir Alistairin uusi testamentti löydetään. Nell saa omaisuuden ja Rena Hawleyn kartanon, jos Rena menee naimisiin Sir Alistairin sukuun kuuluvan henkilön kanssa (Suvun eri jäsenten kanssa on ollut jotain kitkaa ja tällä tavalla Sir Alistair on halunnut korjata välit). Sattumalla Lord Barrick on yksi suvun edustajia. 

Kuten sanoin, tästä jäi paljon ymmärtämättä, mutta ajatus että Renan pitäisi mennä naimisiin tietyn suvun edustajan kanssa saadakseen elannon anopilleen ja itselleen on minusta naisen arvon alentamista. No, naisten asema 1800-luvun Englannissa ei ehkä ollut niitä itsenäisimpiä. Myös Lord Barrickissa on piirteitä, joita en ihan sulata, vaikka hän sankari lopulta onkin. Suuttumus saa hänet tekemään Renalle tarjouksen, joka on minusta kamala ehdotus. Pohjimmiltaan tämä on kuitenkin rakkaustarina ja kaikki päättyy onnellisesti. 

Tulin hankkineeksi tämän kirjan, kun ymmärsin esittelyn väärin. Minulle sattui niin sanotusti kolumbukset ja luulin Indian sanaa intiaaniksi. Ei sillä, Intia-teema oli ihan yhtä lailla kiinnostava.
---
Helmet lukuhaaste kohta 6: Kirjan nimi alkaa ja päättyy samalla kirjaimella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti