16 toukokuuta 2020

Margareta Strömstedt: Tule takaisin pikku Jaana!

 Margareta Strömstedt
Tule takaisin pikku Jaana
Alkuteos: Kom tillbaka, lilla Jenny
Suomentanut Maria Laukka
Kustannusliike Tajo, 1963
95 + 1 s.






Satunnaisotos kerronnasta:
"Sinä kyllä selviät. Sen minä kyllä uskon, herra isekäs meijerimies. Mutta kuinka muiden ankerilaisten käy? Kaikkien jotka pitävät tavallisesta kunniallisesta meijerivoista ja kermajäätelöstä ja juustosta, joka maistuu siltä kuin Ankerilajuuston pitää! He tahtovat sinut takaisin, herra meijerimies."


Tule takain pikku Jaana kertoo herra Korneliuksen perheestä, johon kuuluu tietysti herra Kornelius itse, hänen vaimonsa rouva Kornelius, lapset Eero jaMinna sekä pikkuvauva Jaana, joka on kuukauden ikäinen. Kun perhe Kornelius otattaa itsestään valokuvaa valokuvaaja Svanin luona, tapahtuu jotain yllättävää, mistä ei saa hiiskuakaan ympäristön asukkaille, mutta mikä mullistaa paitsi Korneliuksen perheen elämän myös pikku Ankerilan kylän elämän.

Minnan on koulussa vaikea pitää salaisuutta. Hän on jo avaamassa suunsa Tuulikille, jonka isä on leipuri ja jonka kaverit saa nuolla marenkitahnaa, mutta vaihtaakin sanomisensa siihen, että heidän puutarhassaan kummittelee. Tästä seuraa, että Minna ja Eero hautaavat puutarhaan vanhan löytämänsä hatun. Sitten Ankerilan meijerimies katoaa. Oliko hattu meijerimiehen, vai mikä lie vanha hattu?


 Perhe Kornelius valokuvaamossa!

Tule takaisn pikku Jaana on veikeä lastenkirja, hauskasti kuvitettuna. Mitä kaikkea pikku vauva ehtii saada aikaiseksi muutaman päivän aikana onkin merkillisen ihmeteltävää ja erikoista.  Takakansitekstissä mainitaan, että 'Korneliuksen perheen  kokemukset ovat valtavan hauskoja ja syvästi inhimillisiä, josta aikuisetkin nauttivat'.  Ja kyllä, tämä oli hauska lastenkirja, ei yhtään vanhanaikainen tai ikävystyttävä. Perhearkea värittää lämmin sadunomaisuus.
---


Tämä on BookCrossing-kirja, jonka pistän kiertoon. Koska omalla paikkakunnallani on aika vähän tämän harrastajia enkä tiedä, josko tämä veikeä tarina jatkaisi matkaansa kovinkaan pitkälle, vapauttaisin tämän uudelle lukijalle mielelläni kontrolloidusti. Jos tätä lukee joku bookgrossaaja tai muuten kirjasta kiinnostunut, joka on valmis pistämään kirjan eteenpäin luettuaan sen, niin lähetän tämän mielelläni sinulle postissa. Joka tapauksessa tämä lähtee tavalla tai toisella kiertoon.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!