Risto Santala
Naatan kyyhkyspoika
Kansan raamattuseuran säätiö, 1971
177 s.
Kansi: Inkeri Latvus
Naatan kyyhkyspoika on fiktiivinen tarina, joka on sijoitettu raamatunhistoriallisiin Pääsiäisen-ajan tapahtumiin. Tapahtumia seurataan 15-vuotiaan Naatanin silmin. Naatanin työnä on kyyhkyjen kasvatus ja myyminen temppeliin. Hän tutustuu vanhaan, Israelin Messiasta odottavaan erakkoon, joka asuu luolassa Kyyhkyslaakson läheisellä vuorella. Erakollakin on kyyhkyjä, jotka hän ajattelee lähettää viemään kirjettä kauas toiseen maahan sitten, kun Messias on saapunut.
Teoksessa on paljon kulttuurihistoriallista aineistoa ja taustatietoa ajasta ajanlaskumme alussa, mutta myös paljon suoria tai vähemmän suoria lainauksia Raamatun teksteistä.näitä olisi voinut ehkä hieman stiloisoida niin, että ne olisi sopineet luontevammin kerrontaan. Nyt ne erottuivat selkeästi muusta kerronnasta.
Pastori, rovasti Risto Santala toimi aikoinaan merimiespappina Haifassa (wikipedian mukaan) ja toimi myös koulutyössä Jerusalemissa, joten uskoakseni hän oli hyvin perehtynyt maahan ja kulttuuriin puhumattakaan luterilaisen uskonopin kappaleista. Hieman minua, taustan tietäen, häiritsee muutamat raamatuntulkinnat liittyen henkilöhahmoihin ja tapahtumiin. Ne ovat, sanoisinko hieman yllättäviä.
Helmet 2023 -lukuhaaste kohta 19: Kirjasa on paikka, jossa olet käynyt
Jerusalem, Nasaret, Getsemane, onhan näitä paikkoja. Valitsin kuitenkin näytteeksi Karmel-vuoren, joka oli vehreydessään vaikuttava.
Ilmassa on myrskyn aavistus. Naatan miettii kuulemaansa. On päivänselvää, että tilanne ei voi jatkua tällaisena. Naatan tuntee olevansa aivan kuin profeetta Elian palvelijapoika, joka sai käydä katselemassa seitsemästi Karmelvuorelta merelle. Profeetta oli sanonut kuulevansa jo sateen kohinaa. Raamattu kertoo, että seitsemännellä kerralla palvelija sanoi: "Katso, pieni pilvi, miehen kämmenen kokoinen nousee merestä." Tuossa tuokiossa taivas kävi mustaksi pilvistä ja myrskytuulesta ja tuli ankara sade.
Karmel-vuorella helmikuu 2012 |
Tiberias helmikuu 2012 |
Tiberiaasta puolestaan mainitaan teoksessa, että se oli perustettu hautausmaalle, mikä oli uusi tieto minulle. Eipä tullut tuo mieleenkään keväällä 2012, kun ihastelin maisemia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti