J.Pekka Mäkelä
Hunan
Like, 2018
543 s.
Teos alkaa vuodesta 1935 ja päättyy epilogiin vuonna 1986.
Rakenteeltaan teos on polveileva. tarinaa vievät eteenpäin useat kertojaäänet, jotka linkittyvät yhteen ja luovat harmonisen kokonaisuuden. Harmonisella tarkoitan sitä, että eri kertojien kertoma kolahtaa kohdalleen muiden kertojien kerrontaan. Harmonia harmoniana tässä kirjassa kuitenkin rikkoutuu, sillä arkisen kuvauksen rinnalla sodankuvaus lyö hyvinkin vahvana. Kerronnallisesti teos koostuu kirjeistä ja päiväkirjasivuista.
Teos on sekoitus faktaa ja fiktiota, sillä yksi kertojista on kirjailijan täti, jonka todellisia päiväkirjoja on lainattu teokseen.Kirjailijan täti toimi lähetystyössä Hunanin maakunnassa läpi sotavuosien ja päiväkirjasivuista huokuu vahvan naisen usko ja luottamus Taivaalliseen Isäänsä. Hunania ei kuitenkaan voi pitää vain lähetyskertomuksena,vielä vähemmän uskonnollisena teoksena. Paremminkin kirjan monien kertojien myötä teos antaa kuvan Kiinan historiasta ja kehityksestä yhdeksi maailman jännitteisimmistä valtioista.
Hunan on vaikuttava teos, sekä on ehdolla vuoden 2018 Finlandia-palkinnon saajaksi. Plussaksi on myös sanottava teoksen suomalaisuus, Joutsenmerkki ja ympäristöystävällisyys merkki osoituksinaan.
Satunnaisotos kerronnasta:
Kovin paljon hän ei puhu muillekaan, sanoo hoitaja ja lisää, että tyttö on jo laskettava sen verran terveeksi,että hänet pitää pian päästää täältä pois. Ei ole tilaa, ja on niin paljon niitä, jotka tarvitsevat vuodepaikkaa paljon kipeämmin. Kerron,ettei hänellä ole enää kotia, että hänen äitinsä on tapettu ja isotätinsäkinn. Eikö hänellä ole sukua muualla maassa, kysyy hoitaja. Rintaman läpi on kuulema helppo päästä. Japanilaiset käyttäytyvät nykyään paljon paremmin, eivät enää tapa kaikkia kiinalaisia jotka näkevät, ja sallivat jonkin verran siviililikennettä jokea myöten. Sanon etten tiedä hänen suvustaan, että tiedän vain että hänelle on tarjottu paikkaa Tsingshissä, kaukana Hunanissa, mutta ettei häntä voi tuossa kunnossa sinne yksin laittaa matkaan.
Tämä kirja kiinnostaa kovasti ja se on kirjaston varauslistalla, mutta valitettavasti minua ennen on yli 70 varausta.
VastaaPoistaPostauksista päätellen tämä on aika kysytty kirja ja Finlandia-ehdokkuus varmaan lisää kiinnostavuutta.
PoistaMinuakin kirja kiinnostaa paljon: nuo vuodet Kiinassa ja vielä suomalaisen kuvaamana. Yleensä lähetystyöntekijät elävät lähellä kanssaa, joten kirjasta välittyy varmasti tavallisten ihmisten elämä siihen aikaan. Kunhan nyt on aikaa tarttua näin monisivuiseen opukseen...
VastaaPoistaJuurikin tuo näkökulma tavalliseen kansaan ja siihen, miten kansa muodostuu yksilöistä on tämän kirjan eräs pointti.
Poista