09 joulukuuta 2022

Rosemary Sullivan: Kuka ilmiantoi Anne Frankin?

 

Rosemary Sullivan

Kuka ilmiantoi Anne Frankin?

Uutta tutkimustietoa ratkaisemattomaan tapaukseen

Alkuteos:The Betrayal of Anne Frank

Suomentanut Pirjo Lintuniemi

HarperCollins, 2022


"Useimmat meistä tuntevat "Anne Frankin tapauksen" pääpiirteittäin: juutalainen teinityttö piilotteli vanhempiensa, siskonsa ja muutaman perheystävän kanssa amsterdamilaisella ullakolla yli kaksi vuotta, kun natsit olivat miehittäneet Alankomaat toisessa maailmansodassa. Lopulta piileskelijät ilmiannettiin ja vietiin keskitysleireille, ja ainoastaan Otto Frank, Anne isä, selviytyi. Tiedämme tuon kaiken lähinnä Annen uskomattoman päiväkirjan ansiosta."


Kuka ilmiantoi Anne Frankin on nimensä mukainen teos. Tutkimusryhmä (Cold Case), jonka päätutkijana on FBI:n eläkkeelle jäänyt erikoisangentti Vince Pankoke (kirjoittanut myös teoksen jälkisanat) lähtee matkalle historiaan, jäljittämään häntä/heitä, jotka ovat vastuussa teosta. 

Siihen,  löytyykö vastaus, ja onko se uskottava, on vaikea ottaa kantaa. Perusteltu vastaus löytyy kyllä, kun tarpeeksi punnitaan asioita niin puolesta kuin vastaan, mutta ... Itselleni jää kuitenkin hieman tyhjä olo teoksen annista.

Kerronta kyllä etenee sujuvasti ja välillä tuntuu, että kohta ilmaantuu jotain yllättävää. Kirjoittajan sanat yllättävistä löydöistä jäävät kuitenkin hieman ylisanoiksi.  Mitään kovin yllättävää tästä ei löydy. Sen sijaan teos on kyllä kiintoisa matka Hollannin historiaan, josta löytyy pieniä (ja yllättäviäkin) yksityiskohtia. 

Mitä tulee natsimiehitykseen ja itse Anne Frankin (ja hänen ohellaan juutalaisten yleensä)  tilanteeseen, teoksessa tuodaan hyvin ja monipuolisisesti esille taustoja Prinsengracht 263:n tapahtumista, henkilöistä ympärillä liikkuvista ja toimivista auttajista aina kätyreihin asti. 

Kyllä tämän luki. Teos antaa hyvän kuvan niistä monista lonkeroista ja asetelmista, joiden keskellä iso tutkimus pyörii ja miten johtopäätöksiin voidaan päästä. 

Mitä  tulee itse teoksen kysymykseen: Kuka ilmiantoi Anne Frankin,voidaan kysyä, mitä merkitystä sillä on? Mitä se hyödyttää, että tekijä saataisiin varmuudella selville? Painettaisiinko syyllisyyden painolasti hänen harteilleen ja kevennettäisiin omaa ihmisyyden velkaa? Yhtä lailla voidaan kysyä, kuka tai mikä mahdollisti sen, että kaikki tämä mielettömyys ja julmuus pääsi valloilleen.

Ihan avartava historiaa valottava teos tämä kuitenkin oli. Teoksen kuvaliite elävöitti kerrontaa mukavasti. Kattava sanasto- ja viite- ja kirjallisuusluettelo ovat hyvä lisä, vaikka en itse jaksanutkaan niihin suuresti paneutua. Sen sijaan monen sivun mittaisen kiitosluettelon läpikäyminen oli jo tuskaa. Kyllä tätä kuitenkin voi suositella kaikille, jotka haluavat tietää lisää taustoista ja ihmisyydestä. 

---


3 kommenttia:

  1. Kiinnostava aihe, vaikka kirja ei sitten antanutkaan vastausta kysymykseen. Varmasti antaa kuitenkin hyvää taustatietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä teoksessa tuodaan vastaus, mutta onko se oikea? Se on yksi johtopäätös, johon ryhmä perusteluineen päätyi. Kyse on vain siitä, onko johtopäätökset oikeat ja varmat. Jäikö ryhmältä jotain huomioimatta. He eivät esim. päässeet kaikkialle, mihin olisivat toivoneet pääsevänsä.

      Poista
  2. Periatteessa voisi lukea Hollannin historian vuoksi, en tiedä siitä mitään.

    VastaaPoista

Älä roskaa!