01 tammikuuta 2016

Idän pikajuna -kirjallisuushaaste! KOONTIPOSTAUKSET. HAASTE PÄÄTTYNYT

TÄMÄ ON PÄIVITTYVÄ POSTAUS, jossa kerron omasta Idän pikajuna -matkastani halki kirjallisuuden. Voit valita, jätätkö linkin koontipostaukseesi vanhaan blogiini vai tähän postaukseen.  Molemmpien blogien koontipostauskommentit otetaan huomioon mahdollisessa arvonnassa, joten huomioithan, että linkissä tulee olla toimiva linkki, josta sinut tavoittaa. Kiitos!

Alkuvuodesta julstin Idän pikajuna -kirjallisuushaasteen, jossa tarkoituksena on matkata kirjallisesti Pariisista Istanbuliin. Itse lunastan matkalipun seuraavilla kirjoilla:
Pariisi - Hector Malotin Pieni tuntematon
Strasbourg - Helena Petäistön Aamiainen Cocon kanssa
Munchen - Akilleen palatsiin, Korfu; Sissi, surumielinen prinsessa
Wien - Anni Swanin Sara ja Sarri matkustavat
Budabest - Myrna Grantin vaellus
Bukarest - Eliel Wieselin Tuuleen tatuoitu
Varna - Bulgaria matkaopaskirja
Istanbul eli entinen  Konstantinnopoli - Judith Pellan Kruunu ja valtikka..
Tämä postaus on päivittyvä postaus ja tähän voit jatkossa linkittää oman suorituksesi.
Itse olen ajatellut kirjoittaa lukemistani teoksista paitsi varsinaisen postauksen myös lyhyemmän tiivistelmän tähän siitä matkaosuudesta johon kirja viittasi. Luulen, että tästä tulee ihan mielenkiintoinen "junamatka".
....

10.5.2015
Astuin Pariisissa Idän pikajunaan. Matkalukemisena Hector Malotin Pieni tuntematon, joka kuvaa Pariisia muun muassa näin:
"Ennen kahdettakymmenettä ikävuottaan Thedore ei ollut milloinkaan osoittanut taipumuksia enempää työntekoon kuin liiketoimintaankaan. Äitinsä hemmottelemana hän eli vain teatteria, kilpailuja ja muita huvituksia varten; niitähän Pariisi kyllä tarjoaa sellaisille nuorille herroille, joiden lompakko tyhjenee yhtä pian kuin täyttyykin."
Teoksen päähenkiilölle Perrinelle Pariisi ei tarjoa huvituksia. Päinvastoin surua, sillä Pariisissa hän joutuu eroamaan rakkaasta äidistään, kun tämä menehtyy sairauden uuvuttamana. Katso erillinen postaus kirjasta.
4.7.2015
Saavuin Strasbourgiin Helena Petäistön matkaoppaan Aamiainen Cocon kanssa kera. Kirjassaan Helena Petäistö esittelee kaksikymmentäkaksi eurooppalaista kaupunkia Amsterdammista Zurichiin. Kukin luku sisältää siis yhden kaupungin esittelyn joko historiallisesta tai kulttuurisesta aspektista sekä joukon luonnehdintoja kaupungin hotelleista ja kahviloista puhumattakaan ostospaikoista.
Strasbourgista Petäistö kertoo kaupungin olevan kahden suuren Saksan ja Ranskan välissä. Historiansa aikana tämä kaupunki kun on kuulunut milloin Saksalle, milloin Ranskalle.

"Isoäitini syntyi ranskalaiseksi vuonna 1869. Kaksivuotiaana hänestä tuli saksalainen, sitten taas uudelleen ranskalainen 1918 ja taas saksalainen vuonna 1940 ja sen jälkeen kerran ranskalainen 1945, minkä jälkeen hän myös kuoli ranskalaisena. Siitä huolimatta isoäitini ei  asunut koskaan missään muualla kuin Strasbourgissa" valaisi eräs täkäläinen liikemies sukunsa vaiheita - ja samalla koko Alsacen historiaa."

6.7.2015
Pysähdys Munchenissä. Sissi - surumielinen keisarinna -teoksen myötä. Teos tuo esiin paitsi Sissin syvän rakkauden Kreikan saaristoon ja mytologiaan myös sen tosiasian, että hän on syntynyt Munchenissa ja viettänyt siellä lapsuutensa Possenhofenin linnassa. Muutto tutuista luonnonläheisistä lapsuusmaisemista Itävaltaan hallitsijan puolisoksi ei ollut Sissille rakastumisestaan huolimatta helppoa. Syvät surut löivät leimansa  kaunottareen.


5.8.2015
Saavuin Wienin Saran ja Sarrin seurassa. Sara ja Sarri matkustavat kirjassa tytöt matkaavat halki Euroopan ja käyvät muun muassa Sisisiliassa, Slovakiassa, Unkarissa, Itävallassa (Wien), Italiassa, Saksassa. Kaupunkeja mainitaan niin, että jo tällä kirjalla pääsisi kjo pitkälle tässä haasteessa, sillä ainkain Pariisi, Munchen ja Budapest mainitaan Wienin ohella. Oma pysäkkini olkoon nyt kuitenkin Wien.
Wienissä tytöt joutuvat pulaan, koska ovat joutuneet matkaamaan sinne ominpäin Unkarista jonne olivat karanneet Slovakian puolelta pelastaessaan Unkarilaista laitonta maasssaolijaa. Ka.iken lisäksi he eivät noudattaneet isän neuvoja, vaan matkasivat juna sijasta laivalla ja myöhästyivät sovitusta tapaamisesta. Jalat hellinä, uuvuksissa he joutuvat etsimään majapaikkaa ja lopulta, kun rahat on ihan lopussa he saavat hyvän neuvon: miksi ette mene Suomen konsulaattiin?
26.8.2015

Pysähdyin Budapestissa Everstin tyttären seurassa. Kirjan mijöö on maaseutumainen, sukkuloidaan kuitenkin Köllövarin ja Budapestin välillä. Kirjan päähenkilö Sandor Orlay muista henkilöistä puhumattakaan joutuu työnsä takia viipymään Unkarin pääkaupungissa pitkiäkin aikoja. Budapest tarjoaa paitsi valtaa myös huvituksia.
Alunperin minun piti lukea tähän Myrna Grantin kirja Vaellus, joka kertoo Unkarin juutalaisen Rose Warmerin tarinan. Luettuani muutamia lukuja minua alkoi kuitenkin kauhistuttaa, sillä hengellisestä otteestaan ja aiheen kiinnostavuudesta huolimatta teoksessa oni seikkoja, jotka saavat minut kananlihalle, enkä pystynyt jatkamaan lukemista. Onneksi löysin sitten korvaavan teoksen ja olen nyt kuitenkin saavuttanut kohteeni - Budapestin.

1.9.2015
Elie Wiesel
Tuuleen tatuoitu
Kirjapaja, 1990
Pysähdytty pikaisesti Bukarestissa lukemalla kirja Tuuleen tatuoitu, kirjoittanut Elie Wiesel. Tuuleen tatuoitu on kertomus isästä ja pojasta, suvusta ja siitä, kuinka tärkeätä ja turhaa on kantaa muistoja mukanaan, muistamisesta. Kirjan päähenkilö Elhanan Malkielinpoika Rosenbaum on Romanian juutalainen. Kun hän sairastuu muistisairauteen, lähettää hän poikansa Malkielin kerrotut elämänkokemukset mukanaan Romaniaan etsimään - niin mitä! Lohdutusta syyllisyyteen, muistia muistamattomalle.
"Muisto: Fasistit olivat ottaneet vallan Bukarestissa."
Bukarest mainitaan muutamia kertoja, lyhyesti. Tapahtumat sijoittuvat muutoin muualle, matkataan New Yorkista Jerusalemin kautta pieneen romanialaiskylään, jossa fasismi on vaihtunut kommunismiin.

21.11.2015
Eija Kondakov
Bulgaria - Ruusujen maa
Kansankulttuuri Oy,1983

Saavuin Varnaan pienen vanhentuneen matkaoppaan kera. Moni asia on ehtinyt muuttua yli kolmessakymmenessä vuodessa, Bulgariakin liittyä Euroopan Unioniin. 
Varnan historiasta kuitenkin matkaoppaani kertoo, että noin 700-600 e.a.a. työntyivät vahvat megaralaiset ja miletolaiset Mustanmeren rarnnikolle perustaen uusia kreikkalaisia siirtokuntia. 7.Vuosisadan lopulla rakennettiin satama Apolloniaan (Sozopoli), sitten pohjoisempi Odessos eli Varna. Odessos nimeä ei pidä sekoittaa "Mustanmeren helmeen" Odessaan, joka sijaitsee Ukrainassa. Odessos eli Varna on alkujaan saanut nimensä Odysseuksen mukaan. Tiedättehän tuon harharetkeilijän. Varna on suurin Mustanmeren rannikkokaupungeista ja suosittu turistikohde. 

Kovin paljoa ei Bulgaria - Ruusujen maa innoittanut, mutta en nyt tähän hätään löytänyt muutakaan helposti käsille saatavaa teosta, jossa mainittaisiin tai kuvattaisiin Varnaa, joten tämä kelvatkoon pysähdykseksi tällä asemalla

Sanoisin, että "Bilet za Varna" on lunastettu.













4.12.2015

Saavuin pääteasemalle Istanbuliin (tunnettiin aiemmin nimellä Konstantinopoli)Tsaari Aleksanteri II sotajoukon myötä.

Muutaman päivän kuluttua venäläiset saapuivat Balkanin vuorten juurelle, missä vuorijono levittyi idästä länteen koko Bulgarian leveydeltä. Tie ottomaanien pääkaupunkiin kulki suoraan vuoriston halki, ja tsaarin veli Nikolai Nikolajevits, jonka Aleksanteri oli nimittänyt Venäjän armeijan ylipäälliköksi, valitsi heidän reitikseen strategisesti elintärkeän Sipkan vuoristosolan. Nikolai Nikolajevits odotti, että matka sujuisi Sipkan kautta kevyesti, ja hän suunnitteli jo strategiaa Konstantinopolin valtaamiselle.

Samalla retkellä oli myös suomalainen  joukko kärsimässä vilua ja nälkää, mutta Konstantinopoliin asti ei Tsaari Aleksanteri II joukkojaan vienyt. 

Kruunu ja Valtikka on mielenkiintoinen teos, seitsenosaisen kirjasarjan aloitusosa.


 

3 kommenttia:

  1. 7/8 kaupunkia kierretty. :) Hauskaa oli, vaikka kirjojen etsintä ei aina aivan helppoa ollutkaan. Haastekoontini löytyy täältä:

    http://oksanhyllylta.blogspot.com/2015/12/haastekoonti-idan-pikajuna.html

    Kiitokset mahtavasta haasteesta!

    VastaaPoista
  2. Minun tulokseni on 6 kaupunkia, junallani oli jostain syystä kovin kiire Bukarestin ja Varnan ohi... ;)

    Kiitos kivasta haasteesta, koontini on täällä: http://suketus.blogspot.fi/2015/12/murha-mesopotamiassa-agatha-christie.html

    VastaaPoista
  3. Kävin jokaisessa 8 kaupungissa, mutta aikomukseni matkustaa reitti järjestyksessä ei toteutunut. Sen sijaan joistain kaupungeista luin parikin kirjaa. Tämä haastoi sopivasti uusiin lukukokemuksiin. Kiitos siitä!

    Pistäytymiseni Varnassa ja koko haasteen koontini on täällä:
    http://kirjanpauloissa.blogspot.fi/2015/12/viulupoika-ja-idan-pikajuna-puksuttaa.html

    VastaaPoista