keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Raili Mikkanen: Aurora - keisarinnan hovineito!
Raili Mikkanen
Aurora - keisarinnan hovineito
Otava, 1998
208 s

Kaunis tumma tyttö pyörähti hitaasti, hyvin hitaasti ympäri. Monien kynttilöiden väräjävä valo tanssi silkkipuvun laskoksissa ja peilikuvassa, jota tyttö kiinteästi tuijotti. Hänen takanaan seisoi kaaressa neljä tarkkaavaista katsojaa. He olivat jäykistyneet paikoilleen kuin muodissa olevien elävien kuva-arovitusten asetelmissa. 

Hieman jäykän oloiselta vaikutti myös Mikkasen kerronta tässä tarinassa, jossa on yritetty paneutua Aurora Karamzinin, entisen Demidovin, omaa sukuaan Stjernvall elämään nuoruudesta aina ensimmäisen lapsen syntymään. Jälkisanoissa valotetaan myös hänen myöhempää elämäänsä. Kannen perusteella odotin hieman raikaampaa ja eloisampaa tarinaa. Historiallisesta hahmosta kirjoitettaessa on ehkä vaikeaa saada aikaan hyvää uskottavaa dialogia. Ja juuri sitä tämä teos olisi mielestäni kaivannut.

Aurora Karamzin on oikea todellinen henkilö ja hänen elämänsä on ollut kuin satua. Maalaisaatelistosta Venäjän keisarihoviin ja Keisarinnan hovineidoksi ja sitten järkiavioliittoon satumaisen rikkaan Paul Denivonin kanssa, joka tosin oli niin mustasukkainen, että pisti mustan palveluspojan turkkilaispuvussa nukkumaan tämän oven taakse matolle (ajalle tyypillistä rotuerottelua ilmentänee tämä yksityiskohta). Auroran elämään mahtui myös paljon surua.

En tiennyt Aurora Karamzinista paljonkaan ennen tätä kirjaa. Tiesin kyllä hänen olevan yksi suomalaisista vaikuttajanaisista. Sen verran tämä kirja kuitenkin herätti uteliaisuuden, että Aurorasta voisi lukea enemmänkin ajankohdasta puhumattakaan. Historialliset yksityiskohdat tässä kirjassa lienevät olleet paikallaan, jos kohta kielen solmuun saattavat nimet saivatkin mietteliäiksi ja ajattelemaan, pitäisikö googlata jotain nimeä. Olisi ollut hauska tietää, mihin historialähteisiin tämä teos pohjautuu. 

Katson kuitenkin, että saan tällä kuitattua Helmet-lukuhaasteen kohdan 23: oman aikansa pioneerinaisesta kertova kirja. Mielestäni Aurora, jos kuka on ollut pioneeri yhteiskunnallisen hyvinvoinnin edistäjänä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.