keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Welma Wallis: Kaksi vanhaa naista!

Welma Wallis
Kaksi vanhaa naista
LIKE, 1994
Alkuteos: Two Old Women
Suomentanut Tuomas Kilpi
113 s.


Silloin ymmärsin miten tärkeää on kuulua heimoon. Ruumis tarvitsee ruokaa, mutta mieli tarvitsee seuraa.

Kaksi vanhaa naista on kertomus Ch'idzigyaakista ja Sa'sta, kahdesta iäkkääksi tulleesta naisesta, jotka heidän heimonsa hylkää juuri ennen talven tuloa, koska heistä on vain vaivaa ja vastusta nälkäänäkevälle heimolle.

Kaksi vanhaa naista on kertomus paitsi  hylkäämisestä, myös armahtamisesta. Sitkeys, periksiantamattomuus ja kunnioitus toinen toistaan kohtaan heräävät eloon tässä vahvassa tarinassa, joka perustuu Alaskan alkuperäiskansan legendoihin. 

Kovina aikona toisista tulee julmia kuin sudet ja toisista tulee heikkoja ja pelokkaita.

Ch'idzigyaak ja Sa puolestaan löytävät  kovan edessä itsestään uusia voimia, joiden avulla he selviävät yli kovin talven ja oppivat, että valittamisesta ei lopulta ole mitään hyötyä. Ihminen voi tehdä vain sen, minkä pystyy ja voi. Kunnioitus on ansaittava.
---

Tällä mukana Kansojen juurilla -lukuhaasteessa.
Tällä saan myös valloitettua Alaskan Kirjallisessa USA:n  osavaltiovalloituksessa.

3 kommenttia:

  1. Kaksi vanhaa naista on upea lukukokemus. Oli hienoa lukea se toisen bloggaamana.

    VastaaPoista
  2. Voi miten mielenkiintoiselta tuo kirja vaikuttaa. Mistä kummasta sinä noita löydät ?

    VastaaPoista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.