17 toukokuuta 2023

John Boyne: Poika vuoren huipulla!

 


John Boyne

Poika vuoren huipulla

Alkuteos: The Boy at the top of the Mountain

Suomentanut Heli Naski

Kannen suunnittelu: Eevaliina Rusanen

Bazar, 2017

238 + 1 s.


"Vaikka Pierrot Fischerin isä ei kaatunutkaan ensimmäisessä maailmansodassa, Pierrot'n äiti Émilie väitti aina, että sota oli se, joka vei häneltä hengen."

Näin alkaa tämä  Pierrot-nimisen pojan tarina,, jonka äiti on ranskalainen ja isä saksalainen. Teos alkaa vuonna 1936. Pierrot on 7-vuotias. Pierrotin paras ystävä on  kuuromykkä Anchel. Anchel käyttää itsestään viittomaa Kettu ja Pierrot viittomaa Koira. Sitten Pierrot jää orvoksi. Hänet lähetetään ensin orpokotiin ja sieltä tätinsä  luokse Itävaltaan.

Itävallassa Pierrot asettuu asumaan ikorkean vuorn huipulle, taloon, jota hallinnoi salaperäinen Isäntä, jonka edessä pitää olla hissunkissun. Pierrot'n nimi muuttuu saksalaiseen muotoon, Pieter, eikä ole hyvä, että hän puhuisi mitään Anchel-ystävästään.

Isäntä osoittautuu Hitleriksi.

Eipä juonesta sen enempää. Takakansitekstin mukaan kirjailija on kirjoittanut "vaikuttavan kuvauksen nuoruuden viattomuuden menettämisestä ja siitä, miten petollisen helposti maailma ympärillämme muuttuu mustavalkoiseksi."

Luin tämä kyllä helposti ja nopeasti läpi, mutta en innostunut. Kerronta oli lapsellista, jopa piinaavan osoittelevaa ja lapsellista. Jopa Hitler kuvattiin naivistisesti. Tarina on fiktiivistä historiaa. Muita tosielämän henkilöitä, joita mainittiin oli Windsorin Herttua ja Herttuatar, Henry Ford, a Eva Braun, Leni Riefenstall. 

Ärsytyksestä huolimatta luin tämän loppuun saadakseni tietää miten Pierrot'n lopulta kävisi. 

Kertojana on 'Joku Kaikkitetävä', joka vie tarinaa eteenpäin Pierrotin näkökulmasta. Aivan lopussa kertoja vaihtuu ja muuttuu kaikkitetävyydestä minä-kertojaksi. 

Kirjallisuusviite:

Paitsi muutamia, ilmeisesti Hitlerin lempikirjoja, joita en nyt tähän laita, kun en ulkoa muistakaan,, tärkeä kirjallisuusviite on Erich Kästnerin Pojat salapoliiseina. En ole teosta lukenut, mutta teokseen viitataan sen verran usein, että haluaisin sen lukea saadakseni tietää, mikä on se intertekstuaalisuus, jonka vuoksi juuri tuo teos mainitaan ja on ilmeisen merkittävä. 

--

Helmet 2023 -lukuhaaste kohta 42: Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa.


4 kommenttia:

  1. Olen lukenut menestysteoksen Poika raidallisessa pyjamassa ja oli kyllä vaikuttava. Kuitenkin mieleen jäi myös sen lapsihahmon hämmentävä naiivius, taisi kuitenkin noin kymmenvuotiaasta olla kyse.

    VastaaPoista
  2. Poika raidallisessa pyjamassa on tuttu minullekin,eikä minulle siitä tullut lainkaan samaa vaikutelmaa kuin tästä.
    Tämä koko teos,tarina on niin naiiviin lapsellinen, että se tekee koko tarinasta epäuskottavan, vaikka onkin laitettu historiallisiin kehyksiin.

    VastaaPoista
  3. Tuo Pojat salapoliiseina on hyvä, mutta aika pienille tarkoitettu. Kästnerin Lentävä luokka hieman isommille lapsille, minusta se on tuota Pojat salapoliiseina parempi, joka julkaistiin 1929, Kästner syntyi vasta 1899.

    VastaaPoista

Älä roskaa!