lauantai 16. heinäkuuta 2016

Lisa Tetzner: ...mitä järvellä tapahtui!


Lisa Tetzner
...mitä järvellä tapahtui
WSOY, 1957

Alkuteos: ...was am See geschah
Suomentanut Eila Pennanen

"Kun Ross syntyi, kaikki kävelivät talossa varpaillaan. Talo oli kaunis, sen huoneet olivat valoisat ja se oli suuren kaupungin laitamilla puiden keskellä. Ruusunpunainne kehto odotti  Rossia, ja häntä varten oli tehty paljon vaatteita ja pieniä mekkoja. Kun hän makasi kehdossa ja hänen äitinsä näki hänet ensimmäisen kerran, hän  valitteli sitä, että lapsi oli poika. Hän oli kovasti toivonut tyttöä. Tytön nimeksi olisi annettu Rosemarie, ja sillä olisi ollut piktä,  vaalea kiharatukka. Pojalla oli ruskeat silmät ja ruskea tukka"

Näin alkaa tarina Rossista ja Timistä. Kahdesta pojasta, jotka ovat täysin toistensa näköiset aina hiusten erikoista vaaleaa haituvaa ja pyörtyväistä myöten.

"Erikoiset merkit, erikoinen elämä", sanoo keittäjätär Rossin hiuksista.

Koska  Ross ei ollut tyttö, ei hänestä tullut Rosemarya, hän sai nimen Rosmarin. Hän eli hyvissä oloissa kotiopettajattaren valvovan silmän alla.

Toisaalla maassa, Stettenin Puronvarren kylässä, tyhjillään olevan Stettenin linnan juurella saa nuori köyhä orpotyttö myös poikavauvan ja kuolee. Hänet löytää vanha paimen, pistää poikavauvan tytön yrttikoriin ja vie papin luo kastettavaksi. Hänen nimensä on Tinjami. Tätä ei pappi kuitenkaan hyväksy. Hän antaa pojalle nimen August Holt, mutta paimen voi kutsua poikaa miten haluaa. Tim elää milloin köyhäintalossa, milloin paimenen kanssa paimenmajassa, kunnes paimenkin kuolee ja Tim joutuu kiertolaiseksi kyläläisten taloihin. Jokaisena viikonpäivänä hän on eri talossa töissä ansaisemassa ruokansa ja vaatteensa.

Eräänä päivänä näiden kahden pojan Rossin ja Timin elämät vaihtuvat, kun Stettenin linnaan asettuu asumaan Rossin täti englannista ja Ross tulee hänen luokseen vierailuille. Ross on alkanut hölynpölylän päälliköksi unensa vaikutuksesta, sillä hän on perin juurin kyllästynyt säntilliseen elämäntapaan. Hölynpömpölöpölyn on taikasana, joka muuttaa niin Rossin kuin Timin elämän. Ihan hölönpömpöpölyä ei tarina ole, siinä on omat jännitteensä ja kerronnan viehätykset.

...
Mitä järvellä tapahtui on ihan kiva lastentarina. Se on sekoitus satua ja todellisuutta. Ajankohta tapahtumille jää hieman arvoitukseksi. Ensin ajattelin, että miljöö olisi jokin 1800-luvun maa-aaateli ja maalaisväestö, mutta sitten puhuttiin autoista ja se toi tarinan enemmän 1900-luvun puolelle. Loppupäätelmänä voi sanoa, että aika-aspektia ei voi oikein löytää. Eletään ajattomassa tilassa.

Olen lukenut tämän tarinan pari kertaa aiemminkin. Minulla oli hieman erilainen muistikuva tarinan etenemisestä. Tarinaan jää muutamia aukkoja, joita ei kerrota. Lukija voi vain tehdä päätelmiä, miksi Ross ja Tim ovat niin toisensa kaltaisia. Myös kuvaus Timin syntymästä on kuin satua. Näin aikuisena lukijana mielikuvat heräävät ja taustoja voi vain aavistella. Ehkä näistä ynnäilyistä on mielenpohjalle jääneet myös ne vääriksi osoittauneet muistikuvanikin.

Mitä järvellä tapahtui on eräänlainen toisinto Mark Twainin Ptinssi ja kerjäläispoika -tarinasta, mikä myös kirjan takakansiteksteissä tuodaan esille. 

....
Tällä saan kuitattua Helmet lukuhaaste 2016 kohdan kolmetoista (13): Kirjan nimi on kysymys.
....

Lisa Tetzner syntyi Saksassa, mutta muutti sitten miehensä kanssa Sveitsiin, paeten natsivaltaa. Kirjan tapahtumista en osaa sanoa, sijoittuuko ne Saksaan vai Sveitsiin, molemmista maista löytyy Stetten-nimisiä paikkakuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.