maanantai 28. marraskuuta 2016

Jaber Hala: Lentävällä matolla Bagdadiin!

Hala Jaber
Lentävällä matolla Bagdadiin
Haluan pelastaa nämä lapset"
Tammi, 2009
Alkuteos: The flying Carpet to Bagdad One Woman's Fight for Two Oprhans of War
Suomentanut Tuija Tuomaala
262 s 

Kun tassuttelimme desinfioitua käytävää pitkin, pahojen aavistusten aallot kasvoivat vatsassani ja levisivät pamppailevaan sydämeeni. Kyse ei ollut  vain huolesta, ehtisimmekö takaisin hotelliin ennen ulkonaliikkumiskiellon alkamista. Valmistauduin sokkiin, joka minua osastolla odotti. Koko ruumiini oli jännittynyt, kun seurasime lääkäriä käytävän päässä olevasta ovesta. Näin tytön heti: pikkuruinen hahmo valtavassa huoneessa, siteisiin käärittynä kuin pienoiskokoinen muumio. Hän nukkui kyljellään yllään viltti joka oli levitetty tunnelinmuotoisen ristikon pääle, jotta se ei osuisi hänen ihoonsa. Lapsi ei ollut tietoinen muissa sängyissä makaavien palaneiden naisten kivuista, mutta jokin häntä häiritsi. Hän nukkui ja hänen kalpeat silmäluomensa värähtelivät niin kuin pikkulasten luomet silloin, kun he näkevät painajaisia. Hän vaikersi hiljaa, aivan kuin olisi liiaksi kärsimystensä uuvuttama itkeäkseen ääneen. Vuoteen vieressä seisoi hänen isoäitinsä, joka leyhytteli häntä pahvinpalalla. Kyyneleet valuivat vanhuksen poskia pitkin. Hän näytti siltä kuin olisi itkenyt kellon ympäri päiväkausia.

Hala Jaber on libanolinainen toimittaja. Hän on naimisissa brittiläisen Steven kanssa. Steve on lehtivalokuvaaja. He ovat töissä brittiläisellä sanomalehdellä. Sanomalehden päätoimittaja pyytää Halaa etsimään lasta, joka voisi olla moottorina ssanomalehden järjestämälle varainkeruukampanjalle Irakin sodassa kärsiville lapsille.

Lentävällä matolla Bagdadiin on tairna äitiydestä. Toivosta tulla äidiksi ja pettymyksestä, kun lasta ei olekaan tulossa. Paitsi äidittömyyttä Lentävällä matolla Bagdadiin on myös ketomus siitä, kuinka Irakain kansa vapautettiin diktaatttoristaan ja siitä, mitä sitten seurasi. Lentävällä matolla Bagdadiin sijoittuu Tuhannen ja yhden yön kaupunkiin, satujen valtakuntaan, mutta tämä tarina ei ole satua. Tämä  tarina on totta kaikessa raakuudessaan, mutta myös rakkaudessa.

Lentävällä matolla Bagdadiin on tarina paitsi Halasta ja hänen urastaan, toiveistaan, taistelusta epätoivon ja kyynisyyden keskellä myös tarina 3-vuotiaasta Zahrasta , joka  menetti vanhempansa ja viisi sisarustaan palavassa autossa matkalla pois räjähtelevästä Bagdadista. Lentävällä matolla on myös kertomus Hawrasta, pienestä vauvasta, joka pelastui samaisesta autosta äitinsä heittäessä hänet palava auton ikkunasta ulos tien varteen.

Hala Jaberin kirjoittama tarina elävästä elämästä on tarina Bagdadin kansasta, sen kärsivistä lapsista sodan keskellä. Sodan, joka ei  lähes pariakymmentävuotta myöhemminkään näytä laantuneen.

Koskettava vaikuttava teos, jonka kauniit kannet vetivät puoleensa kirpparilla.
...
Helmet lukuhaaste 2016: kohta 42: 2000-luvulla sotaa käyneestä maasta kertova kirja
Kirjallinen maailmanvalloitus: Irak 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.