lauantai 12. marraskuuta 2016

Toini Lehtinen-Palme: Irmeli järjestää kaiken!

Toini Lehtinen-Palme
Irmeli järjestää kaiken
WSOY, 1944
200 s.

Kansikuva:


Ethän sinä ole kertonut tuosta kaikesta mitään aikaisemin. Ketä muita sinne tulee, taaskin vain poikiako? --- --- 
Pojilla on Karisaaressa merirosvoleiri, ja Irmeli kuuluu myöskin heihin. Hän on kuuluisa merirosvon tyär, josta on tullut päällikkö, ja hänen nimensä on Meritähti. Ensiyönä he ryöstävät Koivusaaren pojat ja saavat paljon aarteita, selitti Anneli, joka oli juuri palannut keittiöstä ja huomannut heti, mistä oli kysymys.

Irmeli Karukorpi on 12-vuotias tyttö, jota kiinnostaa enemmän poikien kanssa merirosvoa leikkiminen kuin keittiössä tai kasvimaalla puuhailu. Irmelillä on isosisko Eila, joka haaveilee musiikkiopinnoista ja on kirjeenvaihdossa Pentti-nimisen pojan kanssa, sekä pikkusisko Anneli, jonka lärpättelyä Irmeli ei aina oikein voi sietää. Irmeli on siis ehta poikatyttö.

Suunniteltu saariretki joutuu kuitenkin kyseenalaiseksi äidin taholta ja hänen pitäisi saada siihen ensin isän lupa. Irmeli kuitenkin karkaa saareen mukanaan äidin hopeinen sormustin merirosvoaarteeksi.

Kun Irmeli lopulta palaa hieman köpelön seurauksen saaneelta karkumatkaltaan (sormustin on uponnut merenpohjaan) ovat kaikki perheenjäsenet kovin hiljaisia. Irmeli saa kuulla, että isä on kutsuttu "väkeen" sodanuhkan takia ja kohta sota syttyykin. Mistä sodasta on kyse? Tätä jään miettimään. Ilmeisesti kyse on jatkosodasta.

Isä joutuu siis lähtemään sotaan. Isä pitää Irmelille puhuttelun, jossa toivoo, että tämä pitäisi huolta perheestä ja tuntisi vastuunsa. Kun kotiinjäävä perhe päättää ottaa täysihoitola-asukkaita vähentyvän toimeentulon takia hommaa Irmeli omin päin kaksi tulijaa, koska sanomalehti-ilmoitukseen ei ole  ensin tullut yhtään vastausta. Kahden "salaliittolaisasukkaan" lisäksi Karukorven huvilaan tulee asumaan myös ontuva herra Hämy.

Vasta viikkoa myöhemmin saapui "Luonnon ystävä", joka esitti itsensä lääketieteen ylioppilas herra Hämyksi. Hän oli kalpea, vaitelias mies, joka ontui pahoin ja kertoi sen vuoksi vapautuneensa sotaan menosta. Hänellä näytti olevan paljon rahaa, sillä tuon tuostakin hän tarjosi erikoismaksuja kaikista pikku palveluksista.  

Ei aikaakaan, kun Irmeli saa selville herra Hämystä jotain, mikä saa hänet kirjoittamaan asiasta isälle.Isä kehoittaa Irmeliä seuraamaan miehen toimia varovaisesti. Kun hän tulisi lomalle, ottaisi hän selvää mikä mies oli miehiään.

Irmeli järjestää kaiken on perisuomalaista tyttökirjallisuutta. Sen pohjavireenä on ilmestymisaikaan käyty sota. Tarina sisältää niin kotoisia askareita, romantiikkaa kuin seikkailua. Punaisena lankana kulkee kuitenk.in  isänmaallisuus ja kasvu tuntemaan vastuunsa perhettä ja isänmaata kohtaan. Eila, joka kirjan alussa on halunnut laulajattareksi, kuuluisaksi taiteilijaksi haluaa kirjan lopussa lähteä lotaksi eturintamaan ja Irmeli, joka on aiemmin mennä touhottanut vain poikien kanssa on löytänyt naisellisen puolensa. Kaiken huipuksi hän pääsee y auhden täysihoitolaisen kanssa Ruotsiin tämän avuksi. Irmeli, joka on jäänyt kahdesti luokalleen tulee saamaan tältä entiseltä opettajalta myös apua tuleviin koulukoitoksiin

Minua on pitkän aikaa kiinnostanut talvi- ja jatkosodan aikainen suomalainen kirjallisuus ja nimenomaan siltä pohjalta, kuinka ajan aatteet heijastuu kirjoissa. Siinä mielessä tämä oli ihan antoisa teos. Isänmaallisuus oli aistittavissa, mutta suoranaista Suur-Suomi aatetta tässä ei  havainnut- Mikä minua hieman kaihersi oli herra Hämy, jonka salaisuus paljastui liian kesyksi odotuksiini nähden. Toisaalta Hämyssä ilmeni  jotain oleellista tuolloisesta ajattelusta.

Lause kunniamaininta:
Voi, että minun pitääkin olla näin pilallisen nuori.

 Loogisuusvirhe:
Irmeli-nimi vaihtuu kertaalleen Irmaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.