16 lokakuuta 2015

Ajatuksia kirjoista ja niiden merkityksestä!




Haasteen säännöt:
1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi.
2. Laita palkinto esille blogiisi.
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen.
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa.
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat.
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen.
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille,
jotta he tietävät mistä on kyse.

Kiitän Katjaa Kirjojen kamarista tästä tunnustuksesta ja haasteesta. En yleensä ole kovin innokas meemien harrastaja, teen nyt kuitenkin tällaisen ratkaisun, että noudatan sääntöjen kolmea ensimmäistä kohtaa. Kohdat neljästä seitsemään tuottavat minulle hieman hankaluuksia.

1. Jos olisit kirjallisuuden henkilöhahmo, kuka olisit?   Saat myös perustella mutta ei ole pakko.

 
Hmm. Kirjallisuudessa on monia mielenkiintoisia henkilöhahmoja joiden elämänvaiheet ja olemus kiehtovat. Taidan kuitenkin tyytyä olemaan ihan oma itseni, mutta toivoisin että minussa olisi jotain Montgomeryn Emilia Byrd  Starrin tai Anna Shirleyn kaltaista lumovoimaa.

2. Mikä oli lapsuusaikojesi lempikirja? Tai mitkä, saat sanoa useammankin.  (Yhden valitseminen on usein kamalan vaikeaa.)
 
Anni Polvan Tiina-kirjat ja Enid Blytonin Viisikot.

3. Kerro kolme kirjaa, jotka ovat jättäneet sinuun erityisen merkittävän jäljen.
 
Raamattu on pakko mainita, sillä sen vaikusta elämääni ei voi sivuuttaa. Se on ehdottomasti ollut merkittävä.
Charles Dickensin Kaksi kaupunkia on kirja, jonka tarina on painunut syvälle sisimpään yhtenä hienoimmista kirjoitetuista.
Lycy Maud Montgomeryn Pieni runotyttö, koska sen myötä löysin oman runotytön sieluni.

4. Ja kolme kirjaa, joita et ole lukenut mutta jotka joskus haluaisit lukea.


- Robert Hilburn: Johnny Cash. LIKE
- Sara Kokkonen: Kapina ja kaipuu. Kultaiset tyttökirjaklassikot.

  AVAIN.
- Monia on kirjoja, joita en ole lukenut, mutta jotka haluaisin
  öytää ja lukea.

5. Mikä on suomalainen suosikkiklassikkosi? Miksi?

Anni Swanin Pikku pappilassa ja sen jatko-osa Ulla ja Mark. joiden kirjallinen sointi on vahva ja vaikuttava.

6. Minkä kirjan voisit lukea loputtoman monta kertaa?

Kirjahyllyni on täynnä kirjoja, joita voisin lukea yhä uudelleen, mutta loputtomasti, tarkoittaako se sitä, että alkaa välittömästi uudelleen, kun viimeinen sivu on päättynyt) Sellainen on varmaankin Raamattu Uuden testamentin osalta. Muutoin kirjahyllyni on täynnä kirjoja, jotka voisin lukea uudelleen. Toisten äärelle palaa useammin, toisten harvemmin. Kaikkein useimmin elämäni aikana olen varmaankin lukenut Montgomeryn ja Alcottin klassikkoteokset.

7. Kuvaile kirjamieltymyksiäsi kolmella sanalla.

Vanhanaikainen historiallisromanttinen  viihde

8. Mitä kirjoista kirjoittaminen sinulle merkitsee?

Osa kirjojen tuomaa nautintoa on niistä syntyvä keskustelu. Kun on lukenut hyvän kirjan, sitä tahtoo suositella myös muille. Kirjoittaminen on myös keino pitää aivot vireessä.

9. Onko sinulla kesken useampia kirjoja samaan aikkaan?

Toisinaan kyllä.

10. Jos sinussa olisi kannet, millaiset ne olisivat?

Hmm. Jos siis olisin kirja ja minussa olisi kannet! Toivoisin, että kannet olisi sellaiset, jotka ei peittäisi sisältöä alleen vaan synnyttäisivät halun oppia tuntemaan myös sen, mitä ne kätkevät.

11. Aiotko toivoa Joulupukilta kirjoja? (Ai liian aikaista kysyä tätä? Eikä ole. Maassa on jo monena aamuna ollut kuuraa.)

En usko joulupukkiin.
....
Olen vastaillut yhteentoista kysymykseen myös aiemmin, vuoden 2012 kysymykset ja vastaukset löytyvät täältä
....

Lopuksi saadakseni aikaan sitä toivomaani kirjakeskustelua liitän tähän muutaman oman kysmykseni, joihin voi vastata kommentoimalla tähän postaukseen se, ken haluaa!

1. Mikä on mielestäni maailman kaunein kirja? Miksi?
2. Pitäisikö kirjoissa olla maininta suositusikärajasta?
3. Mitä mielestäsi tarkoittaa kirjoittajan vastuu?    


4 kommenttia:

  1. Olitpa sinä nopea, kiitos kivoista vastauksistasi :) Montgomeryn ihanat neitoset ovat kyllä hurmaavia ja aika paljon heillä taitaa sukulaissieluja kirjanystävien keskuudessa olla... Minulla on muuten tuo Kapina ja kaipuu parhaillaan luettavana, ihana kirja! Hieno tuo vastauksesi kysymykseen kymmenen. Hyviä ovat myös nuo kysymykset, jotka lopussa esität, melkeinpä sellaisia kokonaisen pohdiskelman kokoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin luen parhaillaan tuota Kapinaa ja kaipuuta, kun posti sen minulle tänään toi. Mitä tulee noihin kysymyksiini, niin mielelläni lukisin vaikka postauksesi aiheista.

      Poista
  2. Kirjoittajan vastuu on vaikea kysymys. On esimerkiksi hyvä, ettei suomen kouluampumisista olla tehty elokuvaa, ettei se innosta jotain mielisairasta nuorta. Mutta eihän se ole kenenkään ohjaajan tai kirjailijan syy, jos joku sekoaa. Kirjailijan vastuu on mielenkiintoinen kysymys. En ole ikinä ymmärtänyt kiellettyjä kirjoja, koska eihän se ole sen kirjan vika mitä ihmiset tekee. Tuskin Lolita on saanut terveitä miehiä muuttumaan pedofiileiksi.
    En kannata mitään ikärajoja. Tietysti jossain hyvin aikuisviihteeksi menevässä kirjassa voisi olla jotkin ikärajat, etteivät lapset ala ihailla jotain Fifty shades of greytä. Se olisi surullista. Sen sijaan rankkoja aiheita on hyvä käsitellä kirjallisuuden kautta. Se on ehkä lempeämpi tapa, kuin elokuvat, joissa kaikki paha tulee kasvoille.
    Maailman kauneinta kirjaa en toivottavasti ole vielä lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielenkiintoisista vastauksista. Ehkä voisi sitten ajatella, että yhtä lailla kuin kirjoittajalla on vastuuu kirjoittamastaan, on lukijalla vastuu lukemastaan. Mainitsemiasi kirjoja en ole lukenut, mutta elokuvasta tuon harmaan sävyjen osalta olen tietoinen ja se tietoisuus laittaa ainakin minut kavahtamaan tämän tyylistä kirjallisuutta/tarjontaa.

      Poista