Pyhiinvaeltajan päiväkirja
Kirjapaja, 1988
332s.
"- Ei meidän ihmisyytemme ole valmis kaava, Anthony sanoi. - Uskonelämämme alkutaipaleella me teemme siitä helposti abstraktion - ja sitten yritämme pakottaa elämämme tähän valmiiseen ihanteeseen. Mutta vähitellen jotain aukeaa. Silmämme alkavat aueta, ja ensimmäinen todellinen askel kohti Jumalaa on, kun otamme vastaan tämän tosiasian: alamme etsiä ja löytää omaa ihmisenä oloamme."
Anna-Maija Raittilan pyhiinvaeltajan päiväkirja on matka Taizeen, ranskalaiseen, ekumeniseen yhteisöön. Pyhiinvaeltajan päiväkirja on kutsu hiljaisuuteen, miettimään ja pohtimaan elämää ja sen merkityksiä. Kuinka olla lähimmäinen, vierelläkulkija? Raittilan teksti on yhtäaikaa runollista ja arkista. Se kumpuaa pienistä tapahtumista, eletystä, nähdystä ja koetusta.
Pyhiinvaeltajan päiväkirjassa avautuu 70-luvun aatemaailma. Kristillisyyttä ei juuri liitetä vasemmistolaisuuteen, mutta minä kuvaisin tätä kirjaa hieman vasemmistolaiseksi, vai pitäisikö sanoa, että kirjassa on vahva sosialistinen näkökulma. Solidaarisuus, olemme yhtä ihmiskuntaa ajattelu on läsnä. Ekumenian hengessä kirkkokuntarajat ovat häilyvät, luterilaisuus, katolisuus, mitä niitä onkaan, ja ei vain kristityt, vaan myös hindut, muslimit yhdessä miettivät ja kokoontuvat yhteiseen rukousmietiskelyyn. Synkretismiä, ajattelee joku ja peruuttaa Taizen kirjeen tilaamisen, näin siis Raittila kirjassaan pohtii tunnelmia konsiilien vaikutuksista.
En tiedä. Ei tämä kirja ehkä täysin ja kaikelta osin edusta sitä, mitä minä tunnustan uskovana.Toisaalta tässä oli myös sellaisia seikkoja, jotka kolahtivat ja jotka voin jakaa kirjoittajan kanssa. Kiintoisa, mieltä avartava ja ajatuksia herättävä matka 70-luvun tunnelmiin ja ajatuksiin tämä lukukokemus silti oli.
Tähän loppuun vielä yksi kolahtanut miete:
Tähän loppuun vielä yksi kolahtanut miete:
"Ilo kumpuaa syvistä pelottomista lähteistä."
Minäkin olen toisaalta miettinyt Raittilan päiväkirjojen lukemista, mutta en itsekään koe omakseni kaikkea mitä hän ajattelee. Toisaalta uskon, että hänellä on myös puhutteleviakin ajatuksia. Ehkä pitäisi joskus yrittää?
VastaaPoistaTämä oli kyllä ihan mielenkiintoinen sinänsä, toi hieman erilaista perspektiiviä asioihin ja tuo 70-lukulaisuus oli mielenkiintoinen teema. Opiskelen tällä hetkellä ainakin jossain määrin teologiaa ja siksi tulee nyt luettua melkein vain tätä aihepiiriä liippaisevia teoksia.
Poista