28 joulukuuta 2018

Usko Moilanen:Unohdettu kylä!

Usko Moilanen
Unohdettu kylä
WSOY, 1961
123 +1 s.
Kansi: Sauli Rantamäki

"Vaari silmäsi ikkunasta ulos. Pihalla oli jo hämärää vaikka päivä ei ollut vielä pitkällä. Oli lokakuu, ja näillä seuduin, napapiirin pohjoispuolella, valoisa aika hupeni joka päivä yhä lyhyemmäksi."

Korpelan vaari, tämän tarinan "koossa pitävä voima". Eletään talvisodan aikaa Kemijärvi Salla välimaastossa. Pienessä Niemen kylässä on vain kolme taloa, Korpela, Jomppanen ja Jokinen. Lapsia on sitten sitäkin enemmän. Talven kestävä piilosilla olo saa alkunsa syksyisenä päivänä, kun lapset tulevat kesken kouluviikon kotiin. Tässä tulee esiin pieni kulttuurinen sivujuonne Lapin kouluoloista, kun lapset joutuivat pitkien matkojen takia asumaan viikolla koulukaupungissa.

Pienen Niemen kylänkin miehet on kutsuttu kertausharjoituksiin ja pian sota onkin syttynyt.

Vaari varautuu suojelemaan pientä yhdyskuntaansa (kaikkien kolmen talon asukkaat sijoittuvat kaikki Korpelan taloon asumaan) kaatamalla puita ja pystyttämällä niitä talon navetta- ja saunapolkujen varteen ja tekemällä puista tunneleita, jotka talviolosuhteissa peittyvät lumeen ja jäädytetään koviksi pakkassäillä. Koko talo navetoineen ja saunoineen peittyy hangen alle.

WSOY:n NTK-sarjaan kuuluva tarina on jäänyt lapsuudesta vahvasti mieleen ja olikin mukava palailla nyt  lukumuistoja verryttelemään. Lapsuudessa sitä ei ehkä tullut niin ajatelleeksi, vaan nyt mietin ja yritin silmissäni nähdä tuon jättimäisen "lumimajan". Kuinka todenperäiseltä tarina tuntuu? Tarina sijoittuu talvisodan aikaan1939-40, Pohjoisen perukoilla. Olen kuullut sanottavan että se oli kylmä talvi. Sääolosuhteet olivat muutenkin toisenlaiset kuin nykyiset, jos nykyisinkin Pohjoisen talvet voivat olla paljon paljon kylmempiä kuin Etelän olosuhteet. Ehkä se voisi olla mahdollista, jos talot eivät ole harjakorkeudeltaan kovin korkeita. Tässä puhutaan kuitenkin parimetrisistä kuusista, joita sinne polunvarsille pystytettiin.

Kyläyhteisö viettää lumen alla  sotakuukaudet, vaari  käy kalassa ja tekee tiedusteluretkiä läheisen vaaran laelle. Lapset pitävät Liisa-tytön johdolla kotikoulua päivän ajan kuluttamiseksi. Välillä vähän koetaan seikkailuakin, kun haetaan vanhoja kouluvihkoja ja -kirkkoja kirjoja, Jomppasen mökistä ja joudutaan piiloutumaan vihollispartiolta. Sota tuo omat surunsa, mutta pieni kotirintama kestää, vaikka sodanjyly ja pommit paukahtelee ympärillä.

Sääolosuhteita:

"-Taitaa tulla oikea harjapyry, sanoi vaari kerran sisälle tullessaan ja pudisteli lunta vaatteistaan. - Mikä se sellainen on? kysyi Jussi. - Lumi juoksee silloin pitkin hankea ja muodostaa teiden varsille ja aitojen vierille korkeita harjanteita."

Paikallisväriä:

Koivikkaat. Poronnahasta ommellut jalkineet

...
Tundran lumoissa -lukuhaaste

9 kommenttia:

  1. Kiinnostava bloggaus, hieman unohdetusta kirjasta :)

    VastaaPoista
  2. Tämä sota-aikaan sijoittuva tarina kuulostaa mielenkiintoiselta! Täytyy laittaa muistiin - olenkin saanut täältä blogista ihan liikaa kirjavinkkejä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että kirjabloggaukseni innoittavat lukemisen pariin. Hyvää lukuvuotta!

      Poista
    2. Kyseinen kirja kuului lapsuus-ja nuoruusvuosien lukemistoon. Ehdin sen lukea varmaankin kymmeniä kertoja ja myöhemmin aikuisena yritin jopa sitä kirjastosta löytää kokeillakseni vieläkö kirjan tenho puree. Jäi löytämättä mutta ehkä vielä jonakin päivänä sekin toteutuu.

      Poista
    3. Kaukolainana saattaa jostain löytyä tai ehkä jostain antikvariaatista, kirpparilta tulee vastaan. Lapsuuden lukukokemuksiin on ihan mukava aika ajoin palailla.

      Poista
  3. Tämäpä se kirja oli! Yritin muistella, mikä oli nuoruuden kirja, jossa kylä hautautui lumeen sodan aikana! Ja tänne google toi. Just tätä kirjaa ajattelin

    VastaaPoista
  4. Mun eka lukemani kirja❣️

    VastaaPoista

Älä roskaa!