26 elokuuta 2021

Theodor Kallifatides: Poika Kreikasta!

Theodor Kallifatides

Poika Kreikasta

Alkuteos: Bärettelser från brunnen

Suom. Raija  Jänicke

Kirjayhtymä, 1985

66  + 2 s.

Kansikuva ja piirrokset: Ritva Immonen


 

 

"Aika valuu sormien lomitse kuin vesi. Mutta aina siihen jää pari pisaraa."

 

Theodor Kallifatides Poika Kreikasta on pieni, mutta painava teos lapsuuden muistoista, noista "päähän kiviksi jähmettyneistä vuosien takaisista pisaroista, jotka yhä kimaltavat".

Mitä opin kulttuurista:

Kreikkalainen joulupukki saapuu lahjoineen vasta uudenvuoden aattona. Uudenvuodenkaakkuihin leivottiin pikkuinen lantti (vrt suom, joulupuuro ja manteli)

Kreikkalaisessa kylässä, Myllyssä, hoidettiin palohaavat kirjoitusmusteella.

Auringon paiste, onnellisuus  on kuvaavaa tälle teokselle:

"Kaiken yllä loisti aurinko.Suurena ja vahvana kuin leijona". Pieni poika saattoi olla "Vahva kuin kesäinen aurinko"

Kertoja, onko hän Theodor itse, niin ymmärrän kertoo lapsuuspäivistään kreikkalaisessa kylässä, perheestään johon kuuluu vanhemmat, isovanhemmat ja isoveli, joka on neljä vuotta vanhempi ja jota kutsutaan Rajuilmaksi. Pienen pojan muistoissa on kylän elämä vesikaivolla, oliivilehdoissa ja sepän pajalla. Ja sotae, josta ei ehkä ymmärrä paljoakaan ennen kuin pienestä pojasta tulee aikuinen. Poika kreikasta on lämpimästi ja hauskasti kerrottu muistelmateos lapsuuden  onnellisista päivistä aina siihen päivään asti, jona pienestä pojasta tulee aikuuinen. Teoksen viimeinen luku on traagisuudessaan säväyttävä. Sanoisin jopa kylmäävä, vaikka kirjailjan lapsuudessa tuntui siltä, että "aurinko paistoi aina minun kyläni yllä, vahvana kuin leijona."

--

Porin lukuhaaste kohta 29: Kirja tunnetulta kirjailijalta, jonka kirjoja et ole aiemmin lukenut

Mainittakoon, että Theodor Kallifatides on kreikkalaissyntyinen Ruotsissa asuva kirjailija.



6 kommenttia:

  1. Kirjailijan nimi tuntui tutulta, joten googlasin. Tavattoman tuottelias kirjailija, mutta yhtään kirjaa häneltä en ole lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuottelias, kyllä ja yllätys minulle, että dekkareita kirjoittanut. Ehkä ei kuitenkaan ihan ajankohtaisin kirjailija, vaikka nyt tulkitsinkin hänet tunnetuksi.

      Poista
  2. Kiitos lukuvinkistä, tämän voisi lukea. Viime aikoina Kreikka on kiinnostanut, myös se sinulta saamani Victoria Hislopin romaani, mutta se on niin paksu, etten vielä tiedä koska jaksan aloittaa sitä. Tämä olisi ihastuttavan ohut tällaisen lyhytjänteisen lukijan makuun. Ja kuulostaa muutenkin kiinnostavalta. Pitääpä ottaa selvää tästä kirjailijasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli todella pieni ja ehkä lapsille suunnattu, toisaalta en ihan lastenkirjanakaan täysin pitäisi, tässä on sen verran syvällisyyttä.

      Poista
  3. Hienoa, että nostit esille Kallifatidesin. Luin häneltä jotain nuorena, mutta en muista mitä.
    Innostuin tästä lapsuuden muistelmateoksesta, koska kaipaan niin auringon lämpöä tässä elokuussa joka tuntuu lokakuulta. Kävin varaamamassa tämän ja samalla kirjat Isäni, kreikkalainen ja Rakkaus. Meille alkaa taas muodostus pieni sivukirjasto, heh.

    Kansi on ihana, nimi yksinkertaisen kiva. Alkuperäinen nimi on kertomuksia kaivolta, viitannee johonkin sisällössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin alkoi kiinnostaa pari Kreikan historiaa toisen maailmansodan ajoilta sivuavaa teosta, jotka Kallifatides on kirjoittanut. Tässä teoksessa on pieni aavistus tuosta historiata lapsen näkökulmasta. Kuvitus on hieno yksinkertaisuudessaan. Minäkin pidän näistä hiilitöistä (?). Kiitos kivasta viestistä.

      Poista

Älä roskaa!