05 helmikuuta 2018

Hoffman Poul: Palava pensas!

Poul Hoffman
Palava pensas
Perussanoma Oy, 1994
Alkuperäisteos: Den braendende tornebusk. Moses I.1.
Suomennos Sakari Lintinen
Kansikuva Minna Hannula
307 s.





"Ratsastaja oli auringon ruskeaksi paahtama nuori mies, jolla oli pienet, mustat viikset. Hänen pukunsa oli valkoinen, ja päässään hänellä oli kääritty sarlakinpunainen pääliina. Molemmissa käsivarsissa oli spiraalinmuotoinen kultainen rengas, ja korvissa riippuivat suuret kultaiset renkaat. Mies istui kamelin korkealla kyttyrällä toinen jalka huolettomasti koukussa, pitämättä kiinni ohjaksista tai satulasta, luontevasti, kuin olisiistunut maassa. Hän söi taateleita nahkapussista ja pureskeli niitä voimakkaasti, sylkien silloin tällöin kiven suustaan välittämättä sen paremmin minne se lensi. Hänen katseensa pyyhki etsien kamelin editse kulkevaa joukkoa, joka jakaantui sen edessä ja kulki sen molemmilta puolin, mutta hän ei näyttänyt kuulevan orjapiiskureiden haukkumista ja manailua eläimen sopimattomasta sijainnista."

Palava Pensa on tarina Mooseksesta ja Israelin kansasta Egyptin orjuudessa. Tämä teos on ensimmäinen osa kirjailijan Mooses-trilogiaa. Harmi vain, että niitä jatko-osia ei ole suomeksi saatavissa. Näin olen ymmärtänyt, että  olisi suomennettu vain tämä ensimmäinen osa. Harmi todellakin, sillä kerronta oli ihan mielenkiintoista, vaikka tulkinta Mooseksen elämästä ei ehkä aivan menekään Exoduksen mukaisesti. Mitään suuria ristiriitoja en kuitenkaan löytänyt, vaikka kirjailija esipuheessaan viittaa johonkin outoon teoriaan planeetttojen törmäyksistä. Ainoa astronominen viittaus tässä kirjassa on punainen hännällinen tähti, komeetta, joka ilmaantuu aika ajoin. 

Tämä oli todellakin kiintoisa kirja, joka on elävästi ja mielikuvitusta avartavasti kirjoitettu ja toivoisin, että voisin lukea ne jatko-osatkin. Tuntuu kummalliselta, että jatko-osia ei ole suomennettu. lieneekö jatko-osat sitten kustantajan mielestä olleet liian poikkeavia Raamatun tarinaan verrattuna, vai mikä kustannuspoliittinen syy ollutkaan sitten ollutkaan, ettei trilogiaa ole saatettu täydellisesti Suomalaisille lukijoille.

En ehkä allekirjoita kaikkea tässä kirjassa esiintuotua, mutta kuten sanoin, tämä oli ihan luettava ja tavallaan kiehtovakin kirja, joka jollain tavalla avasi raamatunhistoriallisuuta ja Egytpin muinaista elämää.

Tuosta alun kirjalainasta sen verran, että sarlakinpunainen on minulle outo sana.Googlaamalla löydän sarlakanpunaisen, mutta sillekään ei oikein löydy selitystä.
...
Kirjallinen maailmanvalloitus: Egypti
Seinäjoen kirjastohaaste kohta 50: Lue kirja, jossa on iäkäs päähenkilö.

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut samantyyppisen teoksen myöhemmästä kohtaa Vanhaa Testamenttia, mutta en juuri nyt löytänyt teosta. Perussanoma oy on mainio nimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy vielä penkoa tätä Hoffmannia. Perusanomalla on kiinnostavia kirjoja enemmnkin ja vähän erilaisempaa tuotantoa, jota en ole osannut oikein huomioidakaan.

      Poista

Älä roskaa!