sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Joel Kontinen: Kenguruja, kakaduja ja eläviä fossiileja!

Joel Kontinen
Kenguruja, kakaduja ja eläviä fossiileja
Perea, Kristillinen Kirjapaino & Kustannus, 2015
220 s.
Yhdistelmä matkakertomusta ja pohdintaa evoluution ja luomisuskon välillä on tämä Joel Kontisen kirja. Ihan luettava ja avartava. Australia tulee tutuksi lyhyissä kuvauksissa pariskunna matkatessa halki Australian ja tutustuessa niin luontoon kuin kulttuuriin.  Ei hassummin kirjoitettu teos, jos kohta olisi voinut kuvailla eri paikkoja ja ilmentymiä heiman tarkemminkin. 

Australian rajalla -televio-ohjelmaa on tullut seurailtua jota vasten paikka paikoin olikin kiintoisan eläväistä kuvailua. Sellaista se ihan oikeasti on - hedelmiä ei viedä noin vain paikasta toiseen eikä rajan yli.

"Pysähdyimme seuraavalla seisokilla ja söimme banaannit ja osan appelsiineista, jotka meillä oli mukanamme. Loput jouduimme jättämään tien laitaan. Se tuntui hölmöltä, mutta omatunto ja 11 000 dollaria vetivät pitemmän korren. Huomasimme vasta myöhemmin, että yksi appelsiini oli jäänyt pyörimään kaapin pohjalle, joten olisimme voineet saada sakot, jos tarkastajat olisivat pysäyttäneet meidät. Univormumiehet olivat kuitenkin kiinnostuneempia rekkojen potentiaalisesta ylipainosta kuin meidän sitrushedelmästämme, ja saimme ajaa pysähtymättä keskustaan saakka."

 Kontisen kerronta on arkisen sujuvaa, mutta ei pitkäveteistä eikä puuduttavaa. Pieniä tietoiskuja tulee matkatapahtumien lomassa niin luonnontieteissä, eläinkuntaa esitellään niin suomalaisilla nimillä kuin latinaksikin. Mukaan mahtuu geologiaa, elokuvatietoutta kuin sotahistoriassaa ja Dunkerquen ihmettä.

"Pysy luonani, Jumala.
Ilta on pimeä.
Ilta on kylmä,
pieni rohkeuden kipinäni kuolee.
Ilta on pitkä.
Ole kanssani, Jumala,
ja tee minut vahvaksi.

Vihaan pimeää, rakastan valoa.
Rakastan lastani, rakastan vaimoani.
En ole pelkuri, rakastan elämää.
Elämää mielialan ja varjon muutoksineen.
Tuntematon Jumala, virvoita sieluni.

Tyynnytit Dunkerquen vedet, pelastit palvelijasi.
Kaikki sinun työsi ovat ihmeellisiä."

-Austaliaisen sotilaan rukous Shrine of Remembrance -museossa

Todellakin, mukavan erilainen matkapäiväkirja, jonka luin osana opiskelutehtävää, mutta täytyy sanoa, että tämä ei kyllä paljon auttanut siihen tehtävään, johon tämän luin. En silti ole pettynyt, että luin, sillä pidin kirjan tyylistä ja kerronnasta ja pääsin ainakin pienelle sight seeing -matkalle Australiaan, joka on jo pitkään kiehtonut mieltäni.

---
Seinäjoen kaupunginkirjaston kirjastohaaste kohta 25: Lue kirja, jossa on eläimiä.

1 kommentti:

  1. Ihanaa kun kerroit tästä kirjasta, josta en ollut kuullutkaan! Minua kiinnostaa Australia, koska siskoni on asunut siellä jo yli 20 vuotta... ja häpeäkseni on tunnustettava, etten ole vieläkään käynyt siellä... Mutta pitää etsiä tämä kirja käsiinsä ja kasvattaa vähän matkakuumetta! :)

    VastaaPoista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.