tiistai 31. heinäkuuta 2018

Jacqueline Kelly: Luonnonlapsi Calpurnia Tate!


Jacueline Kelly
Luonnonlapsi Calpurnia Tate
Alkuteos: The Evolution of Calpurnia Tate
Suomentanut Terhi Kinnarinen
Karisto, 2011
369 s.


"Rahvaanomaisten ilmaisujen käyttö on merkki älyn heikkoudesta ja sanavaraston köyhyydestä"
- Isoisä Tate , joka ei koskaan juksaa pojantyttärelleen Calpurnialle

Calpurnia. 'käytännöllisesti katsoen 12-vuotias tyttölapsi Teksasista. Eletään vuotta 1899. Taten perheellä on tuotantotila, jossa kasvatetaan puuvillaa. Taten perhe omistaa puuvillanpuhdistamon. Calpurnialla on useita veljiä, joista erityisesti isoveli Harry ja 10-vuotias Travis nousevvat kerronnassa erityisesti esille.

Calpurnian äiti potee usein pänsärkyä. Päänsärkyä hänelle aiheuttaa varmaankin erityisesti Calpurnia, joka ei oikein hallitse  sitä, mitä tytön pitäisi: kodinhoitoa, ruoanlaittoa ja käsitöitä. Tosin Calpurnian paras ystävä, Lula, hallitsee pitsinnypläyksen ja muut käsityöt täydellisesti.

"Äiti oli yrittänyt seitsemän kertaa ja saanut vain yhden tytön. Minä en varmaankaan ollut aivan sellainen kuin hän olisi toivonut ihastuttava tytär joka seisoisi hänen rinnallaan uhmaten raisujen pojanviikareiden vellovaa massaa, joka uhkasi hukuttaa alleen koko talon. En ollut koskaan tullut ajatelleeksi, että hän oli ehkä toivonut saavansa liittolaisen ja jäänyt lopulta yksin. Mitä siitä, etten halunnut puhua käsitöistä ja resepteistä ja juoda teetä salongissa? Tekikö se minusta itsekkään? Tekikö se minusta omituisen? Ja ennen kaikkea, tekikö se minusta pettymyksen? Kestäisin luultavasti sen, että minua pidettäisiin itsekkäänä tai omituisena. Pettymys oli kuitenkin toinen juttu, kovempi juttu. Yritin olla ajattelematta asiaa, mutta se vainosi minua koko iltapäivän kuin kapinen huomionkipeä rakki."

Aloittaessa lukea tätä teosta en ollut järin ihastunut. Olin lukenut muutaman sivun illalla ennen nukkumaanmenoa ja lukemani tuntui niin kovin väsyttävältä ja kaikkea muuta kuin sellaiselta  mikä jaksaisi innostaa, vaan kun sitten otin kirjan seuraavan kerran käsiini ja johan alkoi tarina juosta ihan erilaista vauhtia, joutuisasti ja kiintoisasti ja minä vallan ihastuin. Calpurnian tarina on raikas kehityskertomus nuoren tytön puolesta vuodesta, jolloin hän tutustuu isoisäänsä ja löytää oman innostuksen lähteensä - luonnontutkimuksen. Yhdessä isoisän kanssa Calpurnia tekee löydön - mahdollisen uuden virnalajin, jonka he lähettävät Smithsonian instituuttiin, kun ovat ensin käyneet otattamassa kasvista kuvan Austinissa ihan oikeassa valokuvaamossa.

Vaikka kirjassa verrataan Calpurnian kehitystä evoluutioon ja Darwinin lajien synty -kirjalla on merkittävä osansa kerronnassa (luvut alkavat lainauksilla Darwinin teoksesta) , niin minulle tämän teoksen  ihastuttavuus oli ennen kaikkea, ei  Darwinismissa (jonka sivuutan täysin), vaan teoksen lämpimässä ja välillä vavahduttavassakin ilmapiirissä.Tarina päättyy vuosituhannen vaihteeseen ja tulevaisuuden toivoon, jota kuvastaa Calpurnian kokema ensimmäinen lumisade. Kaikki oli mahdollista - sekin, että hänestä yhtenä päivänä voisi tulla tutkija, tiedenainen.

Harvinaisen omintakeinen teos.

.... .... ....
Calpurniaan ihastui myös Aletheia Kirjoihin kadonnut -blogista. Niin monta lukematonto -blogissa ihastuttiin kirjan kansiin, mutta myös tarinaa pidettiin laadukkaana kerronnaltaan.

.... .... ....

USA:n osavaltiovalloitus kirjallisesti: Teksas

Jämsän kaupunginkirjaston kesähaaste 2018 : tänä kesänä olen lukenut kirjan, joka on voittanut palkinnon. Tämä teos on palkittu USA:ssa Newbery Honor Awardilla vuonna 2009. 

Pieni Helmet 2018 kohta 9: Kirjassa luetaan kirjaa. Calpurnia lukee Darwinin lisäksi myös Dickensiä ja monia muitakin kirjoja, mutta joululahjaksi saatu Emännän tietokirja ei pahemmin innosta vana saa hänet miltei raivon partaalle.
Seinäjoen kaupunginkirjaston kirjastohaaste kohta 38: Lue  kirja, jossa luetaan kirjoja

Kirjankansibingo: keltainen ja oranssi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.