09 helmikuuta 2019

Jane Austen: Kasvattitytön tarina!

Jane Austen
Kasvattitytön tarina
Alkuteos: Mansfield Park 
A.R. Koskimies
Karisto, 1977
480 s.

Jane Austenin kasvattitytön tarina on kartanoromantiikkaa parhaimmillaan. Se on myös nuoren tytön kasvutarina. Tarinan päähenkilö on Fanny Price. Fanny on suuren perheen vanhimmasta päästä. Fannylla on kaksi tätiä. rouva Norris ja lady Bertram. Alkujaan Fannyn äti, rouva Norris ja Lady Bertram ovat kotoisin Huntingdonista. Lady Bertram, Maria nimeltään saa valloitettua puolisokseen Mansfield Parkin herran, Sir  Thomas Bertramin, ja hänestä tulee baronetin puoliso. 

"Maailmassa ei kuitenkaan riitä varakkaita miehiä kaikille kauniille tytöille" 

Ja niin Marian sisar Frances Ward päätyy naimisiin meriväen luutnantin, jolla ei ollut sen paremmin sivistystä kuin vaikutusvaltaakaan, kanssa. Toinen sisko, joka oli siskoksista vanhin avioitui Sir Thomasin ystävän pastori Norrisin kanssa.

Lady Bertram oli sävyisä luonne, tyyni, mutta myös välinpitämätön ja veltto, mikä ilmenee  tarinan edetessä ja ei juuri ajatellut nuoremman sisarensa kehnoa avioliittoa. Rouva Norris sen sijaan oli hyvin tarmokas, mutta myös omatahtoinen nainen ja hän suututti sisarensa moittiessaan tätä avioliitosta. Sisarusten välit menivät poikki.

Rouva Norris oli kuitenkin taloudenhoitajana Mansfield Parkissa ja auttoi tätä, vaikka nuorempi sisko olisi tarvinnut enemmän apua. Rouva Norris sai kuitenkin edistettyä niin, että Sir Bertram auttoi nuorimman siskon perhettä. Pricen perheessä oli monta lasta ja heistä kutsuttiin 10-vuotias  Fanny Mansfield Parkiin. Bertrameilla oli neljä lasta, kaksi poikaa Tom ja Edmund sekä tyttäret Maria ja Julia. Miten satamaoloissa  kasvanut Fanny selviää uudessa ympäristössä ja millä tavalla serkukset vaikuttavat toisiinsa vai vaikuttavatko mitenkään selviää tarinan edetessä.

Mansfield Park on kepeä, ironissävytteinen teos, hauskakin.  Ajallinen aspekti 1700-luvun loppu. Mielenkiintoinen yksityiskohta on viittaus orjuuteen. Jane Austenin tapa "irvailla" brittiläistä elämäntyyliä" ja tuoda esiin yhteiskunnallisia näkökohtia ironisesti on herkullinen. Se, mitä ei sanota, on kuitenkin rivien välissä luettavissa. Pidin paljon  tästä teoksesta. Tosin viimeinen luku oli liian alleviivatusti kerrottu. Se poikkeaa täysin muusta kerronnasta ja kirjailija ikään kuin katsoo henkilöitään ulkopuolelta ja pistää kaiken sievästi nippuun.

Ennen kuin luin tämän tarinan oli katsellut tästä tehdyn elokuvaversion DVD:ltä. Elokuvan oli ohjannut Patricia Rozema vuonna 1999. Elokuva meni suht koht kirjan mukaisesti, jos siinä oli  muutamia poikkeamia kirjaan verrattuna, mutta ei yhtään huono versio kuitenkaan.  

Jane Austenia voisi lukea enemmänkin.

Lukemastani laitoksesta vielä sen verran, että tässä oli turhan paljon painovirheitä. Alkuun kerronta tuntui hieman jähmeältä, mutta vetreentyi tarinan edetessä. 

Lukemani laitoksen  Lukijalle luvussa Kari Jalonen esittelee kirjailijan ja tämän tuotantoa, mainiten, että " Kasvattitytön tarina (Mansfield Park, 1814) on Jane  Austenin laajin teos ja myös henkilövalikoimaltaan rikkain. Se on myös hänen kypsän kautensa vakuuttavin tuote, mitä tulee romaanin rakenteeseen." Itse näkisin kuitenkin Austenin  Ylpeys ja ennakkoluulo -teoksen tasapainoisempana ja vakuuttavampana. Vaikkakin teoksissa on paljon samaa, ne myös eroavat toisistaan ilmapiiriltään ja tunnelmaltaan. Kuten aiemmin kirjoitin, Kasvattitytön viimeinen luku eroaan niin paljon muusta tarinasta, että se tavallaan vie pohjan "täydelliseltä tarinalta".
----
Pieni Helmet 2019 lukuhaaste kohta 17: Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti