01 syyskuuta 2018

Alla Aizensharf: Saksalaiset jahtaavat meitä koirien kanssa!



Alla Aizensharf
Saksalaiset jahtaavat meitä koirien kanssa
ICEJ Suomen osasto, 2018

Alla Aizensharf, Venäjän juutalainen 6-vuotias tyttö, joka on silminnäkijänä vuonna 1941, kun natsit murhaavat Nemirovin kylässä juutalaisperheitä. Alla itse on huonojalkainen, hänellä on isosisko Merotshka. Alla on kirjoittanu runot itse noina kauhun vuosina pitämässään päiväkirjassa.

Kirjassa on mustavalkoinen kuvitus, jonka on tehnyt pietarilaisen Simcha-taidekoulun juutalaiset oppilaat. Kuvittajia on 5-vuotiaasta 12-vuotiaaaseen. kuvissa näkyy paitsi runojen riipaisevat kohtalot myös taiteilijoiden lahjakkuus.

Itseäni jäi eniten puhuttelemaan 5-vuotiaan tytön piirros ensimmäisestä hirtetystä, jonka Alla näki. Mietin, kuinka nuo pietarilaiset lapset ovat voineet kuvittaa nämä runot. Onko runot luettu heille, jaettu kullekin satunnaisesti? Kuinka 5-vuotiaalle lapselle voi antaa kuvitettavaksi hirtetyn ihmisen?
Tämä kirja on historiaa, jota nykyajan juutalaiset lapset ovat kuvittaneet.

Kirjanen on synkkä aina layoutiaan myöten, Synkkä, mutta puhutteleva lapsennäkökulma sodan mielettömyyteen.

Runoista/mietteistä minuun kolahti erityisesti tämä:

Varmaankin tapan Hitlerin.
Laitan silmät kiinni ja pam -
laukaisen.
Mutta sitten en enää kasvaisi,
enkä itseäni rakastaisi.
Ei, laitan oven lukkoon,
ettei hän pääse kuinkaan pakoon,
ja ikkunasta ilveilen -
katso nyt kuinka paha olet.

Kuinka voikaan 6-vuotias lapsi ymmärtää suuren elämänviisauden, murha seuraa murhaamista, verityö verityötä. "Sitten en enää kasvaisi, enkä itseäni rakastaisi."  Tässä on koko kirjan sanoman ydin. Lopettaaksen sodat on rakastettava, pystyttävä kasvamaan. Se ei ole itsekkyyttä, omanvoitonpyyntöä, vaan kunnioitusta. 

Kirjan layoutista voisin vielä mainita, että vihkonen olisi vakuuttavampi jos siinä olisi toisenlaisen sivujen asemointi. Nyt kuvitukset ovat kuin koululaisten piirrokset, joita joutuu katsomaan milloin vaakasuorassa, milloin pystysuunnassa. Ehkä tämä tuo tasapuolisuutta kuvittajien töihin, mutta lukijalle se on hankalaa ja vie jotain pois sanomasta. Myös tekijätiedot olisi voinut olla selvemmin kirjattuja. Se, että Alla Aizensharf tunnetaan myös nimellä Varfolomejeva Galina Naumovna valkeni minulle vasta kun olin tehnyt pientä salapoliisintyötä, vaikka nimi mainitaankin tekijätiedoissa,  ja siskon nimi tuli ilmi vasta Allan runoissa. Olisi myös ollut kiva tietää kannessa olevan kuvan tekijä, nyt siitä ei ollut mitään mainintaa.
...
Kirjallinen maailmanvalloitus: Ukraina
Pieni Helmet -lukuhaaste kohta 24: Vuonna 2018 julkaistu kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti