06 syyskuuta 2018

Kalle Kniivilä: Tanjan katu - Elämää Pietarissa 1917-2017!







Kalle Kniivilä
Tanjan katu - Elämää Pietarissa 1917-2017
Into, 2017
227 s.

Venäjän vallankumous, Stalinin vainot, liennytyksen aika, uusrikkaus tai -köyhyys. Pietarilaista elämää 100 vuoden ajalta, ihmisten toiveita ja unelmia, kansan arkea, politiikkaa. Kalle Kniivilän tietoteos, joka pohjautuu Pietarilaisella Tanjankadulla asuneiden henkilöiden haastatteluihin on avartava lukumatka venäläiseen yhteiskuntaan ja Pietarin, Vasilinsaaren elämään.
Kirjailija itse kuvaa teoksen syntyä näin:

"Tarkoituksena oli päästä lähelle arkielämän historiaa sadan vuoden ajalta kertomalla yhden talon asukkaista kaupungissa, jossa Venäjän vallankumous sata vuotta sitten tapahtui. Taloksi valikoitui kulmatalo Pietarin Toisella linjalla, koska talossa vallankumouksen aikaan leipomon omistaneesta Savitsevin perheestä tiedettiin jo paljon. Kirjan nimeksi piti tulla "Tanjan talo"

Sitten kävi kuitenkin niin, että elämän kuvaus laajeni, koska tarinoita kadun varren elämästä alkoi tulla sen verran kiehtovasti, ettei niitä voinut rajata pois ja hyvä niin. Elämänmakuinen kirja, jossa tarinat limittyvät historiaksi ja historia osaksi elämää.
...

2 kommenttia:

  1. Minulla on Kniivilän kirjoista odottamassa Putinin väkeä, mutta koska ostin sen itselleni, saattaa mennä jonkin verran aikaa, ennen kuin saan kaiken muun luettua. Neuvostomaan lapsia on ainakin hieno kuvaus Baltian venäläisistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisinpa katsastella kirjastoautolla käydessäni, minua kyllä kiinnostaisi tämäntyyppinen tarinointi entisen itäblokin elämästä, kuin tämä lukemani kirja oli.

      Poista

Älä roskaa!