sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Norri - Kekkonen - Knuutila: Polttoroviolta pyhimykseksi!Matti Norri, Jukka Kekkonen ja Jyrki Knuutila
Polttoroviolta pyhimykseksi - Jeanne D'Arcin oikeusmurha
Art House, 20
309 s.

- Tiedätkö oletko Jumalan armossa?
- Jos en ole, suokoon Jumala minulle armon, jos olen, pysyttäköön Jumala minut armossaan. Olisin maailman surullisin ihminen jos tietäisin, etten ole Jumalan armossa. Mutta jos olisin synnin tilassa, luuletteko että Ääni tulisi luokseni? Toivoisin että jokainen voisi kuulla Äänen niin kuin minä. Luulen olleeni noin kolmentoista ikäinen kuin se tuli luokseni ensimmäisen kerran.

En tiedä, oliko Jeanne D'Arcin kuulemat äänet jumalallista alkuperää vai eivätkö. Sen kuitenkin tiedän,että hän on kiinnostava historian hahmo. Tosin 1400-luvulla eläneen nuoren naisen ajatuksiin on vaikea päästä käsiksi, sillä hän tiettävästi oli luku- ja kirjoitustaidoton ja kaikki, mitä hänestä voidaan saada selville on aikalaistensa välittämää. Tämä kirja: Polttoroviolta pyhimykseksi - Jeanne d'Arcin oikeusmurha on siitä kiintoisa, että tähän on suomennettu Jeannen kuulustelupöytäkirjat ja niiden kautta on jonkin verran saatavissa tietoa Jeannen ajatusmaailmasta. Kuulustelupöytäkirjojen lisäksi teoksessa valotetaan Jeanne d'Arcin oikeuskäytäntöä niinRoomalaiskatolisen kirkon eli uskonnolliselta näköpuolelta kuin myös sen poliittisia piirteitä. 

Tutkijat Norri - Kekkonen ja Knuutila tuovat esille niitä taustatekijöitä jotka olivat vaikuttamassa  Orleansin neitsyen kohtaloon ja päätyvät perustellen siihen, että kyseessä oli poliittinen oikeusmurha. 

Jeanne d'Arc julistettiin pyhimykseksi 1922, mutta jo 1400-luvulla, joitakin vuosia hänen polttoroviokuolemansa jälkeen hänen tuomionsa  rehabilitoitiin.

Mielenkiintoinen, ajatuksia herättävä teos, joka ei ainakaan vähentänyt kiinnostustani Jeannen elämää kohtaan, jos kohta en häntä ihan pyhimyksenäkään pidä. Mieleen nousevat ennemminkin ajatukset siitä, kuinka uskonto voi olla vaarallinen vallan väline ja mikä vastuu on niillä, jotka opettavat hengellisiä asioita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.